pátek 15. listopadu 2019

Jak proparit zeminu

Na…Češka (30) uvízla na Floridě na lodi: Jako vyvrženci čekáme, co s… Pro ženy a maminky. To v případě, že si se zeminou nevědomky přinesete také škůdce, plísně, houby nebo „jen“ zárodky plevele. Jak na to, abyste je . Dobrý den, prosím, poradíte mi, jak se má v praxi provádět PROPAŘENÍ ZEMINY.


Malé množství zeminy lze propařit v mikrovlnné troubě.

Jakou dát zeminu do skleníku? Pokud máte chuť si trochu zaexperimentovat, můžete do půdy zapíchat stroužky česneku, jako první zálivku použít vývar z kopřiv nebo na zeminu. Získala jsem skvělý návo jak si nepřinést domů z obchodu v substrátu na přesazení pokojových květin všelijaké potvůrky. Kromě značné finanční náročnosti, a to jak u dezinfekce chemické, tak i tepelné ( propařování), komplikuje půdní dezinfekci i další skutečnost, . Vypadá to jak drátovec - larva kovaříka, co žije v zemi a živí se podzemními rostlinnými částmi, případně.


Bohužel nevím, co to znamená propařit zeminu. A můžu takhle propařit i zeminu z pokojovek, které jsem přesadila, abych tu starou hlínu nemusela vyhodit? Hespa: co ta trouba, v ní potom dál pečeš?

Raději bych zvolila zeminu pro pokojové rostliny a smíchala ji se světlým pískem. Vyplatí se namíchat a propařit si nějaký substrát do zásoby. V mikrovlnce stačí ponechat zeminu cca minut, v troubě přibližně dvakrát déle.


Nechte projít maximální teplotou a pak vychlaďte. No a návo jak upravit zeminu v tlakovém hrnci - fantazie. Než sterilizuju dvacet kilo zeminy do skleníku, bude podzim - za předpokladu, . Dusík, fosfor, draslík – jak se v tom vyznat. V našich zeměpisných šířkách se pěstební substráty nejčastěji skládají z humusu, rašeliny, zeminy, . Já propařuju zeminu jen před setím, protože mladé klíčící rostlinky ráda napadá plíseň.


Dělám to v troubě na starém plechu - substrát márně . Nejlepší je prevence a donesenou zeminu řádně propařit. To je totiž v devadesáti procentech cesta, jak se k vám ty potvory dostanou. Prohlédneme si také sáčky se semeny, podíváme se, jak jsou staré, nemají-li.


A po určité době provést výměnu zahradnického substrátu nebo nechat půdu propařit. Není na škodu kdo umí, tak novou zeminu propařit. Pro výsev zeleniny i květin je dobré si připravit kvalitní zeminu.

Zeminu vyhodit, dát novou a nepřelévat. Tu je vhodné dezinfikovat. Mikrotenový sáček zavážeš nebo ho naopak neuzavíráš? Důležitá je samozřejmě pravidelná zálivka a hnojení.


Doporučujeme použít například Hoštické hnojivo . Na dno květináče dáme drenáž ( např. kamínky, štěrk, keramzit, hliněné střepy). Nebo pomáhá například jen zeminu propařit vařící vodou? Existují i různé přírodní metody, jak škůdce odstranit, ale záleží na intenzitě .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky