středa 6. ledna 2021

Jilm zlatý sloupovitý

Jilm zlatý - Jilm holandský Wredei. Ulmus x hollandica ´Wredei´. Sloupovitý druh jilmu se svítivě žlutými mladými listy. Kultivar je také někdy označovaný obchodním názvem „ zlatý jilm “. Strom zpočátku roste jako úzce sloupovitý , ale později se může vyznačovat spíše širším.


Jilm zlatý sloupovitý

Zlatý jilm Wredei je vysoký štíhlý keř se . Strom se sloupovitou korunou dorůstající až 6-8m, šířky 3-4m. Krásný sloupovitý strom, který nejlépe vynikne jako solitera. Vysazené do řady fungují jako magnet obdivu. Mladé listy rostlin jsou zajímavě pokroucené a jsou zlatožluté barvy, u starších.


ZOBRAZIT CELÉ FOTOALBUM. Tento jilm má kromě atraktivního olistění trochu trápení s vlastním jménem. Rejstřík: ATLAS jilm , minor, sloupovitý , ulmus, wredei, zlatolistý, ATLAS - FOTOGALERIE jilm , minor, sloupovitý , ulmus, wredei, zlatolistý,. Koruna je široce rozložitá. Kultivar ´Wredei´ roste široce sloupovitě až rozsochatě, je žlutolistý a dorůstá výšky 4. Listy mají nádherné zeleno zlaté.


Tvoří úzce sloupovitý habitus, ve stáří mírně rozložitý. Dosahuje do – metrů. Je plně mrazuvzdorný. Oleaceae - olivovníkovité Pro keř se často používá lidové označení zlatý déšť. Strom v detailu připomínající habr nebo jilm.


Na podzim se často vybarvuje do krásných zlatě žlutých odstínů. Velmi atraktivní strom, oblíbený zejména kvůli svěžímu žlutě zelenému vybarvení listů. Jeho tvar je vzpřímený až sloupovitý a štíhlý, proto je vhodný i do menších zahrad. Dřeviny se zlatým nádechem ve svých listech dokážou přinést do zahrad náležité.


Pro živé ploty volíme výsadbu dobře známého a osvědčeného jilmu. Má široce sloupovitou siluetu a vroubkovaně zvlněné zlatavé listy. FOTO, ABELIOPHYLLUM distichum, růžový zlatý déšť, vzácný japonský keřík.


Golden Globe znamená zlatá planeta, čemuž odpovídá. Odrůda Pyramidale tvoří široce sloupovitý habitus a nabízí atraktivně vykrajované listy. Cypřiš lawsonův - zlatý , Chamaecyparis lawsoniana Ivonne, 1. Habr břízolistý - sloupovitý , Carpinus betulus Fastigiata, 10. Po sklizni (koncem září) vydrží do prosince. Typ „wredei“ – stromovitý typ s krátkým, podsaditějším kmenem a široce sloupovitou.


Bohužel jeho zlatá doba skončila s příchodem grafiózy, ke které je velmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky