středa 3. června 2020

Jarní stříhání čas růží

Onemocnění rybízu může zbavit letní obyvatele plodin. Zduřelé, kulovité pupeny zejména černého rybízu neraší, usychají. Postřik se provádí okamžitě po detekci a znovu po sklizni bobule.


AGRO Americké padlí STOP je účinný postřikový fungicid se systémovým působením. Keře nevysazujeme do mrazových kotlin, kde hrozí spálení květů mrazem, jelikož rybíz kvete brzy na jaře.

Doporučuje se preventivní postřik před rašením přípravkem SULKA. Přípravek používejte k ochraně angreštu a černého rybízu proti. Jak udělat jarní řez ovocných. Proti nim pomůže pouze včasný a důkladný postřik napadených výhonů. Jarní sluníčko láká ven a na jaře se také provádí střih košatých hlav ovocných stromů.


Třešně , višně, broskvoně, meruňky a jiné peckoviny se řežou zásadně v době. Protože rybíz na jaře brzo raší, sázíme – 2leté sazenice na podzim.

Vyholování výhonů končí za několik málo let úhynem celého keře černého rybízu. Možný je i postřik slabým roztokem síranu železnatého. Aplikujeme je na jaře.


Cílem letního řezu je zvýšení úrodnosti stromů a podpoření vybarvenosti plodů. U peckovin se tento řez provádí po sklizni ( třešně ), skořápkoviny se mohou zmlazovat. Zejména červený rybíz je na obsah chlóru v půdě citlivý a toxické působení se projevuje rezavěním okrajů listů. Rybíz a angrešt – roubování a řez. Pomůžeme s výběrem fasády pro váš dům, s jarní údržbou zahrady, s péčí o orchideje a nakonec vám . Patrovitost koruny – třešně , hrušně, jabloně.


Sladkých plodů se na okrasných třešních nedočkáme, ale stromek nás odmění nevídaným bohatstvím vonných květů a na podzim listy. V Japonsku jsou sakury doslova kultem a symbolem jara , čistoty a nesmrtelnosti. Podnože (aneb jak udržet nízký tvar třešně ?).


Neplodí, ale jsou ozdobné květem a jaro s jejich rozkvetlými větvemi je opravdu nádherné. Oslabení růstu - řezat později na jaře , i v květu , nechat více květných pupenů, ohýbat větve do vodorovné polohy . Sklízíme černý, červený i bílý rybíz rybíz , angrešt, maliny, ostružiny, kanadské. U všech druhů ovoce, zejména ale u rybízu a angreštu se často.

Teplé jaro v Česku a volné (ne)dodržování opatření v boji s koronavirem. Pro tuto úpravu nastává vhodný čas až na jaře těsně před květem. Letní řez peckovin je součástí výchovného řezu. Během zimy žír zastavují a až na jaře pokračují v prodlužování chodby, převážně za účelem.


Višeň není tak náročná na kvalitní půdu a teplo jako třešeň. Višeň se sází na podzim nebo na jaře , jako většina dalších ovocných stromů. Pupeny rybízu (především černého ) se na jaře při rašené pouze nalejí, ale zůstávají. Na listech angreštu, červeného a černého rybízu se masově objevují. Na spodní straně listů se vyskytují žlutooranžové letní výtrusy shromážděné v menších shlucích.


V době květu , raději po odkvětu se provádí řez výchovný od druhého roku po. Na jaře krátce po vyrašení se na líci listů tvoří nápadné, klenuté, u červeného rybízu červené , u bílého a černého rybízu žlutě zbarvené puchýře. Pro broskvoně se řez v období květu jeví jako vhodnější, neboť výskyt. Třešně a višně pak řežeme při sklizni nebo těsně po ní, nesmíme však . Na konci podzimu nebo brzy na jaře , postřik na obě strany listu, stejně jako na . Náchylné odrůdy červeného rybízu naopak po sklizni ošetříme proti. Peckoviny ( třešně , višně, broskvoně, meruňky, slivoně) řežeme zásadně v době vegetace.


Velmi důležité je nezapomínat na letní řez, jímž odstraňujeme silně rostoucí výhony a větve. V prvních až letech přistoupíme k výchovnému . Obvykle stačí ošetřit napadený keř postřiky a zbavit ho napadených . Pěstování rybízu , angreštu, maliníku či ostružiníku nebo dalších. Pravděpodobnou příčinou je, že poté, co na počátku růstu na jaře dřevina.


Hluboký řez na rozdíl od jiných ovocných druhů lze u třešní a višní provádět v . Podle ročního období ( letní , zimní).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky