čtvrtek 16. června 2016

Jednolety stromkový rybíz

Rybíz bude každoročně dávat bohatou úrodu velkých bobulí pouze při. Jak řezem udržovat formu keřovou a stromkovou ? Jak u červeného a bílého, tak u černého rybízu v prvním roce po výsadbě zakrátíme jednoleté. Rybíz v dobré kondici totiž každoročně vytváří nové silné jednoleté výhony, které slouží na obnovu korunky. V té by se podle možnosti neměly po . Sklízíme černý, červený i bílý rybíz rybíz , angrešt, maliny, ostružiny, kanadské borůvky i. Keřový nebo stromkový rybíz najdeme snad v každé zahrádce.


Pozor – jednoleté výhony po sklizni nezkracujeme. První rok po výsadbě rybízu bychom měli zkrátit jednoleté výhony na tři. Další nevýhodou je také to, že kmínek stromkového rybízu nutně potřebuje oporu.


U stromkového rybízu neopomeneme na oporu kmínku. Pokud sázíme na podzim, řez provedeme až předjaří, kdy zkrátíme jednoleté výhony keře na dva až tři . V prvním roce po výsadbě zakrátíme jednoleté výhony na tři pupeny. Rybíz patří mezi nejčastěji pěstované drobné ovoce na našich zahrádkách. Rybíz červený (Ribes rubrum) plodí na jednoletých loňských . Radikální zmlazovací řez keřového rybízu a angreštu.


Rybíz plodí na jednoletém dřevě, které vyrůstá z dvouletého dřeva. Rybíz rodí jak na starších větvích (kyticové pupeny), tak na jednoletých - lépe . Přemýšlíte o tom, že na svou zahradu zasadíte rybíz ? Pokud jde o rozhodování se mezi stromkovou a keřovou variantou rybízu , všeobecně se. Místo nich naopak dáváme prostor silným a jednoletým výhonům, které dobře . Pokud zohledníte pozitivní a negativní „sousedské vztahy“, můžete jednoleté. Doporučují se jahody, keříčkový rybíz , stromkový angrešt, maliník, ostružiník a . Je zásadní rozdíl ve střihání keřového a stromkového rybízu potažmo.


Keř v dobé kondicimá velké jednoleté výhony, velký list a mnoho bobulí . Základem je správný řez. Jednoleté výhony ale po sklizni nezkracujte. Všechny větve je třeba u . Stromkový i keříkový rybíz se řeže podobně. Rybízy jsou prodávány jako dvouleté a jednoleté.


Pěstovat ho můžeme v keřové nebo stromkové formě. Jelikož černý rybíz plodí na jednoletém dřevě, je nutné, aby řez, který u něj provedeme . Obecně platí, že pro pěstování rybízu je vhodnější keř, protože většina odrůd černého,. Jablka Gioldstar na jednoletém výhonu.


Plody se nacházejí jak na jednoletém dřevě, tak na krátkých výhonech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky