úterý 26. září 2017

Jak stříhat vinnou révu rok po roce

V době, kdy se réva stříhá (únor–březen), si vyberte jeden výhon, na kterém byly loni. Na jaře dalšího roku se rozhodněte, jak vysoký chcete kmínek. Hluboký zimní řez révy vinné je velmi důležitý, neboť zajistí kvalitní. Stříháme -li ji pozdě, třeba v dubnu, slzí již opravdu výrazně, což vede k. Na zásobním čípku se obvykle ponechávají dvě očka, z nichž vyroste plodonosný tažeň pro příští rok. Letorosty vyrůstající ze zásobního čípku (z minulého roku ). Mám první rok vinnou révu a teď nevím jak jí mám zastřihnout.


Během roku pak průběžně odstraňuji výhony, které mi překáží. Zima je nejvhodnější období pro provádění prořezu a tvarování vinné révy , ovšem tím péče o révu rozhodně nekončí. Jak správně stříhat.


Postup zapěstování je jednoduchý, v prvním roce během zimy je mladá sazenice zkrácena asi na 20 . Každý rok nám hrozny chytne plísn šedá. Radu, jak víno stříhat jsem dostala od známého, který se pěstováním révy zabývá mnoho. Letos na jaře jsem zasadil vinnou révu a ponechal jen jeden výhon. Révu stříhám poprvé cca začátkem dubna (dle počasí) v době, než začne. Druhý rok ho ohnu vodorovně a protože réva plodí na letošních výhoncích.


Třetí rok ten výhonek na jaře odfiknu a ohnu do vodorovan zase šlahoun z loňského roku. Vítek Esterka, enolog a sommelier online degustací vína vám názorně ukáže, jak správně stříhat vinohrad. Krátká ukázka stříhání odrůdy Rulandské šedé ve vinici Karlík, trať Kameny v jihomoravských Šardicích. Stříháme vždy ve vzdálenosti několika centimetrů za pupenem, aby pupen neodumřel.


Jakmile budete revu na jare strihat , tak jeden výhon necháte dlouhý do vysky a zbytek - tak vyhony zkratite na 2ocka . I když je ještě tuhá zima, je čas postarat se o vinohrad. Prohlédněte si jak je třeba správně révu ostříhat a zajistit. Druhý rok totiž začátkem března výhon zkrátím až na živé dřevo (je zelené) takto: - určím.


A teď to přijde - na jaře 3. Z toho je vidět, že vinař i televizní střihač střihají dle odlišných pravidel. Loni jsem stříhal 26. Rád sem napíšu mé zkušenosti s řezem tento rok , protože je o čem psát.


Co má přes metr je už zajímavý na kmínek, ne? Stříhat se dá réva celý rok , ale konec února je . Stříhá se především pro omezení výnosů, aby se udržela kvalita vína, a pro . Vinná réva se stříhá jednou za rok v období vegetačního klidu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky