čtvrtek 22. března 2018

Hrušeň škůdce na listech

A v důsledku mírné zimy a teplého jara se dá očekávat i rychlý nástup škůdců a chorob. V minulém roce se objevil na listech hrušní velký výskyt . Nevíte identifikovat chrobu, škůdců či poškození na Vaší hrušni a zároveň použít. Na povrchu listů jsou viditelné oranžové až červené oválné skvrny o průměru . Strupatá, ošklivá jablka, a ještě smutněji vyhlížející listy i plody hrušní - to je dílo cizopasné rzi. Ovšem pokud ji poznáte blíže, můžete na ní . Uvolňující se spory na spodní straně listu hrušně infikují jalovce. U hrušní (Pyrus communis) se příznaky projevují od června, a to nejprve v . Roztoči sají v mezenchymu listů hrušní.


Následkem sání vznikají na mladých, nerozvinutých listech červené puchýřky, listy se špatně vyvíjejí a dochází k jejich. Na jabloních a jiných ovocných dřevinách přezimuje řada škůdců v různých. Především na listech hrušní se počátkem léta vytvářejí výrazné skvrny, které jsou z . Vyskytuje se hlavně u plodů napadených škůdci (např. obaleči, vosy) či jinak poškozených (krupobití).


Postřik nesmí zasáhnout listy ani plody hrušní. Ty klíčí a bazidiospory infikuji listy hrušně. Silnější výskyty byly především tam, kde byly koncem dubna a na počátku května vydatnější dešťové . Mera skvrnitá je u nás hlavním škůdcem intenzivních výsadeb hrušní.


Hálčivec hrušňový při jarním přemnožení napadá rašící listy i květy a . Mírné zkroucení listů. Na listech hrušní mohou být žluté puchýřky. Mšice mají žlutozelené zbarvení, jsou zavalitější. Tykadla a sifunkuli jsou. Pilatka - významný škůdce na ovocných dřevinách.


To znamená, že listy jsou okousané na horní straně tak, že zůstává jen spodní pokožka a žilkování. Hrušně - všeobecná charakteristika, sázení, péče, sklizeň, choroby a škůdci. Od července do srpna se pak vytvářejí na listech hrušní oranžové až červené . Rzivost hrušně je choroba v posledních letech velmi rozšířená.


Již v polovině června se především na listech , pouze výjimečně i na letorostech a plodech . Projevy poškození vlnovníkem na listech hrušně. Akarinóza - vlnovník hrušňový na hrušni. Vlnovník hrušňový (Eriophyes pyri) je roztoč poškozující listy. Mohou být napadány i listové řapíky, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky