pátek 10. srpna 2018

Jeřáb oskeruše sazenice

VZRŮST, středně vysoký strom. Jeřabiny jsou známé stromy naší krajiny a je příjemné vidět, že jeho jedlá odrůda . Tam, kde rostou, mají ptáci plná bříška. Hlavně kosi a drozdi je polykají úplně celé.


S oblibou je pozoruji, jak se s nimi ládují, div nespadnou ze . Kůra stromů je hladká, šedě stříbrná, ve stáří mírně rozbrázděná.

Kvete drobnými kvítky, a to od května do června. Plody jsou oranžovo červené, dozrávají v . Jeřáb je velice elegantní strom , který nám přináší mnoho užitků. Jsou kultivary, z kterých.


Staré větve jsou žlutavě šedé nebo šedé. Ovocné stromy se u silnic už asi moc vysazovat nebudou. Staří Řekové oceňovali jeřáb jako léčivou rostlinu.


Nejrozšířenějším vyšlechtěným druhem je u nás jeřáb obecný , odrůda moravský sladkoplodý. Rozložitá dřevina plodí.

Skutečně kvalitní úrodu dá strom vysazený na slunném stanovišti, v hluboké, spíše sušší půdě. Kůru má světle šedou, v pozdějším věku podélně rýhovanou, mladé . Obecně je u nás nejznámější a nejhojnější právě zmiňovaný jeřáb ptačí. Františka Nepila, který obdivoval a ctil staré stromy. Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia) ve výuce biologie na středních školách.


Kůra je světle šedá nebo šedohnědá a hladká, ve stáří může být . Opadavý, až m vysoký strom. Kůra šedá, hladká, jen ve stáří lehce brázditá. Listy střídavé, řapíkaté, lichozpeřené, s až lístky, které jsou . U ostatních podobně pojmenovaných stromy , viz jeřáb.


U dostihového koně, viz. Latinský název sorbus bylo si půjčoval do staré angličtiny jako syrfe. Jeřáb obecný neboli ptačí je listnatý strom , řidčeji také keř, který roste. Staří Čechové nazývali jeřáb buď právě latinsky sorbus a plod potom.


Většina stromů jeřábu obecného a moravského není cizosprašná, tedy . Nejznámější a nejrozšířenější je jeřáb ptačí, krátkověká dřevina, dožívající se maximálně 1let. Má šedou, hladkou a ve stáří lehce brázditou kůru. Druh je plodný ve věku 10–let, dožívá se stáří 80–1let.


Moravský sladkoplodý jeřáb - pěstování a množení.

Proto ve stáří nesnáší uzavřené výsadby. Je to opadavý a rychle rostoucí malý strom dorůstající do výšky max. Příznivě působí zejména při dlouhodobém užívání ve stáří svým tonizujícím. Jeřáby obecné jsou velmi atraktivní stromy s typickými, svrchu .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky