pátek 18. ledna 2019

Hrušen nemoc listů

Příznaků této choroby si většinou . Strupovitosti a rzivosti lze předcházet, zrovna tak jako lze onemocnění i léčit. První příznaky rzi hrušňové můžeme pozorovat na listech u hrušní v. Stejně jako pro lidi je i pro stromy rakovina nebezpečnou nemocí. Jde o velmi významné onemocnění hrušně i jalovce.


Rzivost hrušně je původní choroba vyskytující se na území bývalého Čes-.

Houba napadá listy , řapíky i plody. Na listech se ve druhé pol. Uvolňující se spory na spodní straně listu hrušně infikují jalovce.


Je nutné si uvědomit, že toto houbové onemocnění je závislé na přítomnosti . K tomu, aby se nemoc na hrušni objevila je třeba druhý hostitel. Rez hrušňovou poznáte podle načervenalých skvrn na listech. Napadá především čepele, může se ale objevit i na řapících, mladých větévkách . K infekcím listů hrušní dochází především za teplejšího a deštivého počasí.

Choroba poškozuje listy , plody i květy. Napadené listy mají skvrny, které postupně . V současnosti téměř se nevyskytující onemocnění. Původce onemocnění je pří- buzný houbě . Tuto nemoc způsobuje houba Gymnosporangium sabina.


Po jejich přenesení na listy hrušně se začnou tvořit známé oranžové skvrny. Při pohledu na listy stromů hrušní , které jsou pokryté oranžovočervenými,. Jde o nemoc zvanou rez hrušňová neboli rzivost hrušně. Rub listu hrušně - plodnice houby Gymnosporangium sabina zdroj Garten. Dokonce se stádia nemoci střídají.


Je zřejmé, že pokud se nepoučí majitelé zahrad . Jedná se o velmi významné hrušňové a jalovcové onemocnění. Na povrchu listů hrušní jsou viditelné oranžové až červené oválné skvrny o průměru několika. Listy nemusíme pálit, můžeme je . Choroba se projevuje černými vpadlými skvrnami na listech. Když jsou listy hrušní pokryté oranžovočervenými, okrouhlými skvrnami, napadla stromy nemoc zvaná rez hrušňová neboli rzivost hrušně. VitiSan – stop ošetření na klíčící spory, na suchý list , do hod.


Letorosty: Hrušně : Při silném napadení šupinovité praskliny na letorostech.

Přenašeč virových onemocnění , resp. Sekundárním hostitelem (mezihostitelem) je pak hrušeň (Pyrus spp.). Choroba vyvolává u hrušně při silném napadení listů redukci listové . Nejčastějšími endofyty listů jabloní jsou Alternaria spp. Jistě jste si jí v létě všimli, nejdřív zhruba v červenci se na listech hrušní objeví rezavé skvrny a koncem srpna pak na spodní straně listů.


Zo spodnej strany listu má každý fliačik divný útvar-výrastok s tmavšími. V době, kdy se na listech hrušní již dělají rezaté skvrnky je už pozdě a .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky