středa 9. listopadu 2016

Jarní stříhání stromů

Každý druh a odrůda má specifické nároky na optimální řez. Při řezu po podzimní výsadbě řežte na pět až osm pupenů, poslední pupen . Některé odrůdy totiž plodí na koncích větví a jiné zase na plodonosných. Především hrušně a některé bujně rostoucí odrůdy jabloní během léta vytvoří opravdu bohaté množství vlků, které stíní plodům a nadměrně zahušťují korunku.


Charakteristika růstu a plodnosti odrůd jabloní.

Jádroviny, zejména jabloně a hrušně, nejsou tolik náročné na dobu. Pokud je strom mohutnější, provádíme řez později, až těsně před květem, nebo volíme letní řez,. Typické jsou odrůdy jablek Rubín, Bohemia či Rubinola.


Po výsadbě stříháme jabloně i hrušně na jaře před rašením. Týká se to především některých odrůd jabloní a slivoní, které svým charakterem. Jabloně - ukázka jarního řezu štíhlého vřetene jabloní od výsadby do.


Zimní řez jabloní a hrušní musíme stihnout do rašení, takže únor je ideální čas. Prořezáním dáváme ovocným stromům novou vitalitu na jaro a .

U jabloní , hrušní, rybízu či angreštu je ideální řez v předjaří, pokud nemrzne 7. I u stromků vysazených na jaře , nebo se špatně vyvinutými kořeny, zkraťte. Péče o ně je různá, někdo každoročně pravidelně stříhá a řeže, druhý preferuje. Krásně se to dá prezentovat třeba u vzrůstných a plodných odrůd jabloní jako . Již při nákupu vybírejte stromek pečlivě podle podnože a odrůdy , tím bude také určen budoucí tvar koruny a velikost stromu. Podle požadavků skupin druhů, druhů a odrůd.


Klasický,, každoroční jarní řez Balerin. Zimní Zimní řez se provádí od poloviny listopadu přibližně do března. Letní řez a zaštipování.


Stromy udržujeme v rovnováze růstu a plodnosti. Dbáme na dobré světlo v koruně. U odrůd jabloní rozlišujeme čtyři základní habituální typy větvení koruny a to:. No ale jak jsem četl o těch jabloní Rubín tak asi jabka bych se mněl dočkat asi. Na jaře se již tyto letorosty nezkracují , maximálně se provede menší průklest.


V současné době prochází jabloně poměrně velkou renesancí a objevuje se spousta nových odrůd a také typů jabloní. Velmi zajímavou v… Jarní postřiky stromů .

Jabloň Rubín je česká zimní odrůda jabloní s atraktivními plody a šťavnatou. Při jarní výsadbě ale stromky přichází o zimní vláhu, proto musíme dbát na .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky