pátek 26. ledna 2018

Jak rozmnozovat keře

Asi nejběžnějším je zakořeňování částí rostlin ve vodě. Velmi úspěšní budeme u mnoha pokojových rostlin, které koření doslova samy. Pozdní léto je příznivé pro řízkování nejen stálezelených bylinek, ale i popínavých rostlin a keřů , které se používají jako solitéry i pro výsadbu . Konifery lze množit ze řízků téměř po celý rok, snad s výjimkou března a dubna. Také zde platí, že nejlépe zakořeňuje fyziologicky mladý materiál.


Jaké keře si rozmnožíme pomocí odřezků. Pomocí dřevnatých odřezků si můžeme rozmnožit komuli, zlatici, lísku, přísavník, vajgélii, jasmín . Použít můžeme úplně měkké řízky (květen - někdy z přirychlených keřů ), polovyzrálé. Výhodou je, že se takto dají rozmnožit i vzácnější druhy a druhy špatně . Množit touto technikou můžeme keře jako jsou Aralia, Clerodendrum, Myrica a další. Rozdíl od předchozích postupů se tady liší tím, že k množení . Druhy keřů , které přirozeně zmlazují větším nebo menším počtem výhonků z kořenového krčku, spolehlivě rozmnožíme vegetativním způsobem.


Lze množit ze semene (zdlouhavé), ale i řízkováním, což je podstatně rychlejší, některé listnáče se množí vyzrálými dřevitými řízky, jiné . Dnes jsem tu pro milovníky zahrad připravil takový projekt kde se dozvíte kompletní postupy při rozmnožování. Z vyhlédnutého keře vybereme zdravě vyhlížející výhony, které nejsou starší jednoho roku, a nastříháme je na řízky. Musejí být dobře vyzrálé . Právě díky „modularitě“ můžeme rostliny množit vegetativně.


Klepněte pro větší obrázek. Klonování keřů je přikázáno! Na rozdíl od člověka je klonování keřů. Vegetativní rozmnožování. Pro namnožení keřů používám dvě základní metody: generativní, výsevem semen.


Letorosty plazivých keřů často koření i samovolně, typickým příkladem je Cotoneaster (skalník), jehož větvičky stačí jen oddělit a zasadit a získáte . Touto technikou lze úspěšně množit jehličnany i listnáče. Nejrychleji koření listnaté keře. Některé rostliny se množí velmi snadno. Nic neztratíte, ale naopak můžete hodně získat, když se pokusíte řízkováním rozmnožit třeba tolik . Lepší zakořenění můžete podpořit růstovým stimulátorem, které jsou běžně k. Dalšími typickými způsoby vegetativního rozmnožování je rozmnožování pomocí různých typů cibulí a hlíz.


Dceřinými cibulkami, které vznikají v úžlabí listů . Druhem vegetativního (nepohlavního) rozmnožování je i štěpování , které zahrnuje očkování a roubování. Těmito metodami je přenášena část rostliny s . Rozmnožování dřevin řízky(krátké větvičky) je běžná zahradnická praxe. Má to svá specifika podle druhu rostliny,kdy řízky nařezat a jaké(bylinné či dřevité) a kdy je . Od matečné rostliny je oddělte nejlépe až v době, kdy mají několik vyvinutých lístků. Ovocné keře nesmí na zahrádce chybět.


Klasickým řízkováním potom můžeme množit prakticky jakoukoliv vzrostlou rostlinu nehledě na to, zda ji pěstujeme v záhoně či truhlíku. Z toho důvodu se u nich preferuje rozmnožování vegetativní, v tomto případě množení dřevitými řízky. Které bylinky mohu množit řízky?


Kvalitní sazenice je základem úspěšného pěstování révy vinné ve vinici,. Nejčastěji se sazenice rozmnožují roubováním na podnože tolerantní nebo . Nejlepší je nechat květy na keřích , ve váze totiž nevydrží dlouhou, ovšem na druhou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky