pondělí 30. září 2019

Jablone málo rodí

Pomológia Jablone Jablone – pomológia. Odroda je rezistentná na chrastavitosť a málo náchylná na múčnatku. Do rodivosti vstupuje pomerne neskoro, rodí každoročne, ale pomerne málo. Má vyššie požiadavky na pôdu a . Mne taky jablone opadají a ke zberu mám do deset kusu, nestríham a nedelám.


Oni málo rodí porá ješte jsou hezké zdravé nechci kácet, i mladší rodí slabe.

Strupovitost jabloní - mám stromky zlikvidovat? Co je s těmi zákrsky? Rezistentná odroda voči spále a voči mrazom, len veľmi málo náchylná na múčnatku. Vzrast je stredný až silný, rodí prevažne na dlhších výhonoch.


Ty vodorovné tolik nepřirůstají ale zato rodí , ty jsou cenné. Některé odrůdy prostě rostou hodně (třeba Rubinola) a některé málo. Každá odrůda jabloně vyžaduje pro vytvoření uspokojivé násady plodů. Stromy totiž vlivem nedostatečného oplození velmi málo rodí a mají nadbytek .

Staré jabloně a hrušně, které mají malé přírůstky, podpoříme v růstu (tedy v tvorbě nového dřeva, (šířka tak metr a výška něco nad dva), pěstují se na málo rostoucích. Strom rastie stredne silno, koruna je širšie pyramidálna. Kvitne stredne skoro, je diploidná. Rodí aj na jednoročnom dreve. Vhodnými opeľovačmi sú napr.


Ale roubované jabloně , čtvrtkmeny, které jsme nechali být, mají úrodu horší a horší. Hruska plodi malo a blbe se cese. Zimná rezistentná odroda, málo citlivá na múčnatku.


Od druhého roku rodí pravidelně, plody jsou středně velké a žluté. A ak budete rezať málo , nebojte sa už vôbec. Vinič hroznorodý rodí vždy na jednoročnom dreve, ktoré nám vyrastá z. Jablone môžeme očkovať do slaborastúcich podpníkoch, čím dosiahneme. Máte na zahradě starší strom, který má nekvalitní ovoce nebo plodí málo ? Uvádí se, že pro tento radikální zákrok by jabloně neměly být starší než let.


Náš čtvrtkmen neznámé odrůdy, která rodí nevalné ovoce, byl však dokonce ještě . Současné jabloně jsou šlechtěny z pěti základních odrů čímž se připravujeme o mnohé. Nové odrůdy jablek se často rodí křížením těch starobylých.

Jablka tolik nehnijí, nevadnou, větrem nepadají, málo červiví. Jablone (Malus), hrušky (Pyrus communis) – dobre znášajú rez v predjarí i letný rez. Figovník, režeme len veľmi málo , pretože rodí na vyzretých dvojročných .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky