středa 11. září 2019

Jarní řez rynglí po po výsadbě

Hlavní řez růží tedy provádíme opravdu brzy na jaře a hned poté následuje první. Většinou jde o keře, ale i popínavé a plazivé rostliny. U jednou kvetoucích pnoucích růží na jaře pouze odřezáváme konce výhonů, které bývají namrzlé a dále výhony poškozené a křížící se. U pnoucích růží je stříhání více problematické, při přílišném zakrácení výhonů, vám rostliny nebudou dobře kvést.


Obecně lze říci, že popínavé růže zakracuje . Pnoucí růže je potřebné větší zmlazení a úprava podpůrné konstrukce zhruba po pěti letech.

Na jaře růže krátíme s ohledem na jejich aktuální . Hobby naší doby: Popínavé růže. Pokud je vaše přání ozdobit si plot růžovou. Nezbytnou činností, která vás čeká, je v období časného jara řez růží.


Opakovaně kvetoucí popínavé růže dokonce kvetou na letošních, ale i . Ať už pěstujete růže popínavé , keřové či stromkové, všechny budou s blížící se zimou. Poradíme vám, jak postupovat a proč nechat výsadbu nových růží na jaro. Správný řez růží napomůže jejich ochraně před zimou.

Jednou na jaře a podruhé na podzim. Na podzim uděláme částečný řez. To znamená, že odstraníme odkvetlé. Máte u svého domu růže? Nezapomeňte je včas ořezat.


Za správný jarní řez se růže odvděčí krásnými květy. Pokud nechcete, aby byla vaše popínavá růže spíše na obtíž, je třeba ji každoročně . Březen je ideálním měsícem pro stříhání růží a růžových keřů. Pokud popínavé růže každoročně upravujeme, mohou být velmi krásné. Neměly by se výrazně křížit a navzájem se odírat. Mnoho oblíbených kultivarů, . Jarní řez růží provádíme nejlépe v čase, kdy kvete zlatice (Forsithya),.


Popínavým růžím má zůstat přibližně sedm výhonů, a to mladších než čtyři roky. Starší musíme dát pryč. Na pravidelný jarní řez je potřeba si vyhradit čas v období.


U popínavých růží většinou zkracujeme asi o jednu třetinu výšky, u polyant hybridů přibližně o polovinu i více. Vždy řežeme na očko, to znamená .

Pro růže je nejdůležitější zejména jarní řez , který rostliny zároveň. Nejvíce chyb obvykle udělají začínající pěstitelé při řezu popínavých růží.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky