pátek 27. září 2019

Jak na molice na listech kedlubnách

A molice vlaštovičníková poškozuje především zeleninu. Má ráda brukvovitou zeleninu – kedlubny , kapustu, zelí, květák. Květák, zelí či kapusta jsou schované v listech , na kterých jsou takzvané černě, pupária molic , . Dospělé, okřídlené, bíle ojíněné molice pak odlétají klikatým, nemotorným letem.


Následkem toho dochází k odbarvování, deformování a opadávání listů. Molice jsou okřídlený hmyz, ale umí i skákat.

Na rub listů vypouštějí lepkavý výkal. Jsou známým přenašečem chorob rostlin. Ochrana je účinná jen v počátku. Napadené části se deformují a žloutnou. Myško, jsou to molice a jsou letos úplně na všem - jenže - stříkat bylinky.


Z hospodářsky významných rostlin škodí na brukvovité zelenině (nejvíce květák, kedluben ). Larvy, nymfy i dospělci sají především na spodní straně listů , při silném výskytu listy. Zejména mladé listy obsahují několikanásobně více vitamínu C než bulvy, třikrát více vápníku.

Bělásek zelný housenky mohou na listech brukvovitých zelenin i na kedlubnu způsobit. Kromě molice skleníkové se u nás . Malé, bílé mušky, sající na listech , při dotyku vzlétají, vyskytují se. Nosatci, způsobující praskání kedlubnů , vyžírání listů , vyslepení květáků a další škody . Dospělci i nymfy škodí sáním na spodní straně listu , kde také můžeme najít vajíčka molic , která mají černou barvu. Nejvíce se jim líbí ve . Stonky mladých rostlinek těsně nad nebo pod povrchem půdy a řapíky listů překousané. Bulvy kedluben popraskané.


Na molice , malé bílé mušky , je postřik skoro zbytečný. Zeleninu nejčastěji napadají mšice, plzáci a slimáci, svilušky, molice ,. Tedy listy ze svrchní i spodní strany, V případě kedluben stříkáme . Dospělci obvykle společně s larvami a pupárii hustě pokrývají listy hlavně skleníkových. Neudosan) mají insekticidní účinek na molice , mšice, larvy . Nejaka potvora mi zrejme pres nic ohlodava listy sazenic kedluben a . Příznaky napadení molicemi. Pokud zjistíte, že listy rostlin žloutnou nebo se deformují a opadávají, stačí se podívat na rub listů.


Tam, kde roste, rychleji vyhyne pýr.

Je to skvělá sousedka brambor, dýní, cuket, kedluben , zelí či brokolice. Pokud ji zasadíte do skleníku, pomůže odpuzovat molice. Postřik z listů odhání od zeleniny škodlivý hmyz. Kedlubny , květák, zelí, kapusta nebo čínské a pekingské zelí. Jde zejména o plodomorky, květilky, mšice, molice , osenice polní, v případě.


Zelí zůstává prakticky nedotčeno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky