pátek 20. ledna 2017

Jak prorezat ovocné stromy

Proč se mají ovocné stromy prořezávat ? Kdy a jak to nejlépe provést? Záleží na druhu, typu i odrůdě. Projděte si s námi základy i detailní . Ovšem řez vyvolává mnoho otázek a řada začínajících pěstitelů si neví rady, jak a kdy prořezávat.

Je pravda, že každý druh stromu vyžaduje . Mrazy už pominuly a nastala poslední vhodná chvíle pro prořez ovocných stromů. Za správnou úpravu vás stromy odmění větší úrodou, ty starší . Nastává ideální čas na prořezávání korun ovocných stromů. A proč nestříhat dříve?


Protože v zimě, se netvoří hojivé pletivo (nazývané kalus), to stromu . Nejenže se tím zvyšuje výnosnost ovocných stromů , ale také se samotná rostlina . Z ovocných stromů pak hlavně třešně a švestky.

Po polovině léta se růst výhonů zpomalí a další růst stromu je koncentrován na kořeny a kmen. Podzimní a jarní dny jsou ideálním obdobím pro prořez ovocných stromů a keřů. Správný a pravidelný řez zaručí, že strom či keř bude zdravý a úroda bohatá.


Jak správně prořezat ovocný strom. Primitivní dovednosti. Konec zimy a brzké předjaří, tedy doba vegetačního klidu, je ideální pro prořez ovocných stromů a keřů bobulovin.


Které stromy a keře je . Starý ovocný strom má oproti mladému, nově zasazenému, hned. Předtím než začneme řezat musíme komplexně vyhodnotit několik věcí. První a asi nejdůležitější je stav stromu. Zda je to strom starý, nově . Jarní prořezávání stromů ovlivňuje zdraví a kvalitu úrody stromů po celý rok. Díky prořezu získá dřevina dostatek světla, pupeny . Jednotlivé ovocné plodiny mají velmi často rozdílné nároky na řez.


K tomu, abychom sklízeli pouze zdravé ovoce a těšili se z krásy stromů , je třeba. V lednu můžeme prořezávat červený rybíz, angrešt a višně. Mladé stromy by se měly řezat .

Jak a čím se dělá správný podzimní řez a jakých chyb se vyvarovat?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky