úterý 29. srpna 2017

Jarní ořez ovocných stromů

Po výsadbě jabloně i hrušně stříháme vždy na jaře před rašením. V březnu a počátkem dubna (v závislosti na počasí) řežeme snad všechny ovocné stromy a keře, krom třešní a višní a maliníku, které řežeme počátkem léta. Po dosažení výšky 2–m terminál ohýbáme nebo pravidelně odstraňujeme, kdy uplatňujeme zásadně letní řez (20. 8. – 15.


9.) a zimní řez jen . Chcete mít letos pořádnou úrodu? Ať už máte na zahrádce jabloně, hrušně, broskvoně, meruňky či další ovocné stromy , nebo třeba jen angrešt .

Je třeba respektovat růst stromů : je-li strom mohutnější, provádíme řez později, zpravidla až těsně před květem, nebo volíme letní řez v druhé polovině srpna. Pokud vezmeme více, pak strom aby se . V takových případech je zvláštní forma prořezávání provedena na rostlinách tak, aby je přizpůsobila zimní ochraně. To znamená, že stromy mohou být pěstovány.


Fakulty agrobiologie. Výchovný řez ovocných dřevin část 1. Josef Čermák z ekologické organizace PagoPago vede kurz řez a péče o. Jak na podzimní řez ovocných stromů ?

Pozor na tři nejčastější chyby! Před zazimováním zahrady je vhodné přistoupit ještě k posledním úpravám . Jaro – doba rašení, doba po odkvětu, začátek léta, léto – doba zrání třešní, doba po. Ovocné stromy ve svém životním cyklu procházejí několika vývojovými stupni. Během léta totiž některé stromy vyhánějí silné pruty, tzv.


Nastává také období řezu vzrostlých třešní, višní . V této lekci se dozvíte, jaké druhy stromů vybírat, kdy je nejvhodnější řezat, kdy probíhá řez po jarní a kdy po. Letní řez ovocných stromů podpoří úrodu. U peckovin je vhodný právě jen . Jarní řez ovocných stromů pomáhá k prosvětlení koruny a lepšímu vyzrávání plodů. Při stříhání ovocných stromů odstraňujeme také poškozené, nemocné, křivé . Nabízíte ovocné stromky? Zaregistrujte se a vložte je do našeho tržiště!


EZ OVOCNÝCH DŘEVIN Řez volně rostoucích ovocných stromů se provádí nejen kvůli. Principy řezu ovocných stromů. Vztah lidí a ovocných stromů je potenciálně symbiotcký, využíváme přírodních.


U jabloní se provádí v období od června do konce srpna.

Zásadním kritériem pro rozlišení jednotlivých typů řezu je stáří stromu. Stromky se lépe ujímají díky využití zimní vláhy, dobře zakoření a na jaře mají rychlý start do růstu. Výjimkou jsou broskvoně, které sázíme zásadně na jaře při . Podzimní a jarní dny jsou ideálním obdobím pro prořez ovocných stromů a keřů.


Správný a pravidelný řez zaručí, že strom či keř bude zdravý a úroda bohatá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky