úterý 16. října 2018

Japonská vrba její střih

Teprve když k ní přistoupíte blíž, tak zjistíte, že iluzi květů vytvářejí její mladé. Japonská vrba – latinsky Salix integra Hakuro-Nishiki není až tak . Velmi důležitý je u vrby japonské právě onen první střih. Pro začátek přiznejme, že termín japonská vrba není tak úplně korektní označení.


Ve skutečnosti jde o vrbu celolistou (Salix integra) a její.

Rostliny roubované na kmínku však střih přímo vyžadují. Z větší dálky vám bude připomínat impozantně rozkvetlý strom. Při bližším seznámení zjistíte, že iluzi květů vytváří její mladé listy, které se pyšní . Stejně jako většina vrb, i ta japonská roste velmi rychle, a bez pravidelného řezu se rozhodně neobejde.


Z nich si pak vyberte tu nejrovnějších, ze které pak můžete řezáním vytvarovat pěkný stromek. Správné ořezání japonské vrby. V předjaří je lépe než teď vidět do její koruny, takže se vám snadněji bude. U japonské vrby naopak řez podporuje růst nových výhonů,které .

Listy jsou její hlavní okrasou, ze začátku jsou zelené s bílým melírováním, později dostávají až. Její vysoké květy kralují právě těmto dnům, tedy mezi červnem a červencem. Hakuro Nishiki je vedle vrby převislé asi nejoblíbenější česká vrba vůbec.


Udržujte správný tvar. To znamená, když shodí kočičky, kvůli kterým si vlastně vrbu jívu na zahrady kupujeme. Radek správný střih jívy. Další okrasnou dřevinou, kterou v zahradách velmi často objevíme, je japonská vrba hakuro nishiki.


Tu pěstujeme pro její krásně zabarvené lístky. Její výhodou je rychlý růst, což je žádoucí hlavně v nově zřizovaných zahradách. Aby vrba tvořila korunku, potřebuje pravidelný řez ( střih ). Děkuji Vám za pobavení, hledala jsem radu, co s japonskou vrbičkou, když schnou. To je její velká výhoda, že několikrát do roka dává příležitost se vyřádit. Oblíbená je také vrba japonská (Salix integra), jejíž korunu můžete dobře.


Pozor, její stromové formy dorostou až do výšky metrů, tak si je . Záleží vždy na druhu vrby a způsobu jejího pěstování. Vrbu japonskou počátkem léta . Keřovitá vrba je dynamický prvek – její větve se při sebemenším větru.

Nelze pominout ani panašované kultivary vrby japonské , které díky . Její květenství – jehnědy (kočičky) vyrůstají u většiny druhů již před. Ozdobou jarních zahrad je kultivar ´Haruko Nishiki´ vrby japonské (Salix integra). Její listy jsou při rašení světle krémové, postupně přecházejí do růžové. Korunka stromku se dá výborně tvarovat ( střih je i prospěšný). Střih je i nutný i praktického ohledu, vrba rychle roste a ztrácí tvar.


Jak už samotný název napovídá, byla vyšlechtěna v Japonsku. O její evropské rozšíření se zasloužil botanik Harry van der Laar, který ji v roce .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky