čtvrtek 14. března 2019

Hnojení rybízu po sklizni

Sklízíme rybíz , začne sběr angreštu, malin a ostružin, velkoplodých borůvek i brusinek. Jak se postarat o keře (a stromky drobného ovoce), aby . Při pěstování rybízu a angreštu si musíme uvědomit, že převážná část kořenového systému se vytváří mělce pod povrchem půdy, tzn. Pokud však chcete, aby i napřesrok byla úroda stejně bohatá, nebo dokonce ještě větší, musíte se po sklizni o keře a stromky dobře postarat.


Hnojení rybízu po sklizni

Méte-li kompost, tak jej dát můžete. Jinak Cererit, jednou na jaře, podruhé po sklizni. Zalévat pouze při velkém suchu, není bezpodmínečně nutné . Tyto napadané rostliny lze ošetřit po sklizni fungicidem Baycor WP. Také sklizeň plodů z keřů je obtížnější, a v zahuštěném středu keře bobule na hroznech nestejně dozrávají. Výsadba a řez v prvním roce.


Hnojíme sto gramů NPK na keř ročně a zahrábneme. V době sucha před sklizní dostatečně zaléváme. Proti plevelům chráníme silnou vrstvou . Dělníky bude třeba zajistit na 7–dnů sklizně rybízu. Massachusetts, bylo zjištěno, že výrazný přínos byl zajištěn u rybízu při hnojení draselnými hnojivy.


Těsně před nebo po době sběru je vhodné zasít v meziřadí vhodné plodiny pro zelené hnojení. Rybízu nevyhovují půdy suché a kamenité nebo těžké jílovité či půdy s vysokou hladinou spodní vody. Sklizeň ze stromků je snadnější než z keřů a ovoce bývá kvalitnější. Angrešt každoročně na jaře hnojíme.


Pro rybíz má organické hnojení velký význam, rozhodně větší než pro ostatní ovocné druhy. Dobrý vzrůst a hojnost bobulí vyžaduje větší zásobu humusu v půdě. Drobné ovoce izahradkar.


Může být užitečné si už před výběrem odrůd ujasnit, kdy budeme zpracovávat sklizeň. Rybízové keře i stromky je dobré po sklizni okopat, prokypřit a zbavit. Mimo to, také sklizeň nemusí být zrovna procházkou v růžové zahradě. Provádění řezu u keřové formy rybízu. V prvním roce života.


Keř červeného rybízu s bohatou, dozrávající násadou. Na druhou stranu je u keřů méně pohodlná sklizeň , kdy se musíme dost ohýbat, abychom keř otrhali,. Během roku by měly dostat tři dávky organického hnojení.


Tvarování a řez rybízu přispívá ke každoročnímu tvoření velkého množství. Březen až květen, říjen až zámraz, rostliny v kontejnerech celoročně. Sklizeň červených rybízů začíná koncem června a končí v půli srpna.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky