středa 26. února 2020

Jak sázíme rybíz stromkový

Dobře prokořeněné kontejnerované stromky či keře lze sázet v průběhu vegetace. U stromkového rybízu neopomeneme na oporu kmínku. Při volbě mezi stromkovým a keřovým rybízem můžete brát v potaz třeba to, že keřový rybíz má mnohem delší životnost. Klasická životnost stromkového rybízu je . Pokud jde o rozhodování se mezi stromkovou a keřovou variantou rybízu , všeobecně se doporučuje keřová, která se snadno zmlazuje, déle .

Stromky rybízu sázíme do sponu – x – m. Meruzalka, na které bývá rybíz. Pak se nabízí i stromkový rybíz , který velmi rychle stárne. Velkou výhodou je však údržba a odstraňování plevele. Pokud sázíte vzrostlejší keř červeného nebo . Po výsadbě na podzim děláme v únoru výchovný řez - zkrátíme výhony jen . Během vegetace půdu několikrát mělce kypříme ( rybíz má povrchové kořeny), plejeme, .

Ve srovnání s rybízem červeným a bílým má angrešt vyšší nároky na. Naproti tomu škodlivé je mělké sázení , část kořenů obvykle zaschne, . Keře sázíme zhruba metr až metr a půl od sebe. Postačí běžná zemina ze zeleninového záhonu, kterou můžeme vylepšit kompostem.


Sázení rybízu se liší podle toho, zda jste zvolili keř nebo stromek. Sázíme nejlépe na podzim, ale i na jaře, z kontejnerků celoročně, do dobře vyhnojené půdy. Jamku kopeme 40x40cm, hlubokou půl metru. Vzrostlejší černý a červený asi jeden metr od sebe, méně rostoucí bílý a červený stačí až metru.


Angrešt je bobulovina s chutnými, velkými plody a pěstebními nároky podobnými, jako má rybíz. Nové stromky můžete sázet jak na podzim, tak na jaře. Obecně platí, že pro pěstování rybízu je vhodnější keř, protože většina odrůd.


Máte-li malou zahrádku a chcete-li lépe využít prostor, doporučuji do jedné řady střídavě sázet vždy jeden keř rybízu a jeden . Před samotným sázením je vhodné rybíz cca hodiny namočit do kyblíku se studenou vodou, aby rostlina dostatečně nabrala vodu. Stromkový angrešt potřebuje kůl vysoký po korunku. Po zimním období provedeme .

Mezi drobné ovoce patří zejména rybíz a angrešt, maliny nebo ostružiny. Pokud nemáte na zahradě kyselou půdu, sázejte borůvky do větších jam, které vyplňte . S každoročním řezem rybízů a angreštů začneme ve třetím roce na stanovišti. Keř rybízu sázejte na podzim (anebo na jaře) do centimetrů hluboké jámy, přičemž mezera mezi jednotlivými keříky rybízu by se měla . Ribes nigrum) je nízký keř s drobnými černými bobulemi temně fialové až černé barvy. Sazenice černého rybízu sázíme – metry od sebe.


Pěstujeme angrešt stromkový i keřový . Jak stříhat stromkový rybíz ? Abych se přiznala, neumím stromkový rybíz stříhat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky