úterý 6. prosince 2016

Jak pěstovat loubinec pětilistý

Na zimu lze libeček uskladnit několika způsoby. Kdy a jak libeček sklízet. Listy, nať, semena i kořen libečku můžete sklízet od května do listopadu.


Můžete si je vypěstovat také doma , abyste je měli v kuchyni stále čerstvé při ruce. Listy sklízejte před skončením kvetení, protože později by byly hořké. Jestliže máte libeček doma v květináči, obvykle se pěstuje jako jednoletka. Přes zimu ho umístěte do světlé chladnější místnosti.


Při pěstování doma , je možné listy sbírat i přes zimu , což určitě oceníte. Nejlepší je proto pěstovat všechny venku na zahradě, mrazuvzdorné nechat přes zimu na místě ( libeček , pažitka, tymián, saturejka, yzop, oregáno atd.) . Nečekejte od takto pěstovaného libečku stejně velké listy a plody jako od libečku pěstovaného venku. Během zimy se rostlina zatáhne do země, ale na jaře zase vyžene nové . Petržel a pažitka přežijou zimu tak že uplně zalezou nebo je na podzim ostříháš u zeme a. To znám…chtěla jsem takhle pěstovat libeček.


Jenže na zimu se schová pod zem – ani se jí moc nedivím – a v jídlech si. Bez mučení se přiznám, že libečku ještě přicházím na chuť. V zimě zálivku i hnojení omezíme.


Na jaře (koncem února) rostliny ostříháme, aby obrostly novými výhonky,. Jak pěstovat bylinky doma či na zahradě: různé druhy bylinek v. Teplota: mrazuvzdorná trvalka, ale lze pěstovat přes zimu doma , v chladnější místnosti (- 8°C). Zálivka: úměrná prostředí. Hnojivo: kompost nebo organické . Pažitka, petrželka, libeček , bazalka, tymián, oregano, koriandr, máta,. Všechny tyto voňavé druhy můžeme pěstovat doma po celý rok.


Na podzim vám poradíme, jak rostlinky přesadit domů a jak se o ně v zimě starat. Doma se mi jeho pěstování nepovedlo. Bylinky se pěstují již tisíce let zejména pro chuť a léčivé účinky, nicméně si. Prosím nevíte jestlijde pěstovat Skalník Vodorovný doma ? Teď už jí však schnou listy a ja hlavně nevím, co s ní na zimu. Nebudu Vás přemlouvat, ale máte mátu,nebo oregano,tymián,saturejku,rozmarýn, libeček ,pokojový česnek, bazalku?


Zřejmě je utopie zasadit a vypěstovat bylinku koupenou v supermarketu v květináči. Není dostatečně odolná. Nebo se mýlím, a existuje nějaká . Průmyslově vyráběné polévkové koření (Maggi) libeček poněkud.


V zahradě poroste libeček bujněji (dorůstá výšky až metry), ale pěstovat jej můžeme i na. Ne každý má možnost pěstovat bylinky na zahradě, ale doma v květináči to zvládne úplně každý. Ve vnitřních prostorech se dobře daří pažitce, petrželi, kopru, libečku , mátě, bazalce . Lze jej pěstovat i doma na slunném místě.


Velmi snadno se pěstují i teď v zimě , a sice doma za oknem. Ať už mluvíme o pažitce nebo třeba řeřiše, spojují je stejné podmínky pro . Každá kuchyňská bylina chce. Co se vyplatí vypěstovat ze semínek, a co koupit, spotřebovat a shánět nový.


Kompaktní bazalka je trvalka. V létě ji můžete vystrčit na sluníčko, v zimě. Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky