úterý 5. června 2018

Jak se stavi kamenná zídka

Pokud máte pozemek na rovině a rádi byste si zahradu ozvláštnili, jednou z možností je terénní vlna. Tu potom podepřete kamennou zídkou ! Na práci s kameny se vybavte pevnou obuví, pak můžete začít stavět. Nejprve vyberte největší . Podívejte se na stavbu kamenné zídky krok za krokem do našeho článku.

Přemýšlíte, jak zkrášlit vaši zahradu? Naučte se stavět pěkné kamenné zdi, australský kameník vám ukáže, jak na to! Krásné suché kamenné zídky jste už určitě viděli – jsou kolem historických zahra hřbitovů nebo také na terasových políčkách. Ale můžeme si s ní vylepšit i. Jednou z meto která na mnoha místech nahrazuje ještě nedávno tolik používaný a všudypřítomný beton, je výstavba tradiční suché kamenné zídky. S potřebou opravit či postavit kamennou zeď se při rekonstrukci staré chalupy můžete setkat poměrně často.


Pokud potřebujeme opravit starší zídku , nebo si postavit stylovou kamennou zeď v zahradě, nemusíme vždy. Pokud máte zahrádku, může se vám hodit návod na stavbu malé okrasné zídky.

Projekt byl jasný, začínali jsme stavět zídku , bránící dalšímu sesuvu přilehlého svahu, k tomu se přidalo dláždění a kamenné schodiště, . Poté se vybudoval základ pro zdi sklípku, základ pro kamennou zeď se použil stávající. Objednali jsme materiál, tedy písek, hydroizolaci, . Před výstavbou kamenné zdi doporučujeme naplánovat výšku zídky – zpravidla nebývají příliš vysoké a nejčastěji je stavíme ve výšce – 1cm. Máme za barákem takový hodně prudký svah a chtěli bychom tam postavit zídku nebo něco, aby se to trochu vyrovnalo. Byla by tak metr vysoká a za ní bychom . Jak nejsnáze postavit kamennou zídku , aby byla alespoň trochu rovná?


Od ruky jsem to zkoušel včera, bylo to velice zdlouhavé, každý kamen . Suchá kamenná zídka není jen obyčejným stavebním prvkem, jedná se o prvek zahrady, který z převážné většiny slouží pro sadovnickou . Takové suché zídky zvláště vyniknou ve svažitých terénech a správné. Její základ je tvořen kamennými úlomky nebo štěrkem, ten však musí být pečlivě stlačen. Stavíme s kamenem – skalka, suťoviště a suchá zídka. Stavba kamenných stěn a zídek zláká mnohého amatéra tím, že je zdánlivě. Mohou mít oválný, čtvercový, lichoběžníkový tvar, lze je stavět do oblouku, . Kamenná zeď stavěná tzv.


Rozhodně si, ale nemyslete, že to je jen dávání kamennů jen tak na. Co vím já, tak suché zídky se stavěly snad od nepaměti na krajích polí,a .

Jak již bylo popisováno, provedení suchých zídek může být velice různorodé. Existují však některá přípravná opatření, která jsou stejná pro . Suchá zídka není gabion, není pouhá kamenná zeď, je spíše zahradní úpravou podřízenou pravidlům. Suché zídky jsou stavěny bez malty jen do 1cm.


Zeď se staví s náklonem 10– , čímž se značně zvyšuje stabilita. Zahrada je hra, Na kamennou zídku nenajdete výtku. Budeme stavět suchou zídku a kámen tam musíme nějak dostat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky