úterý 19. června 2018

Jak stříhat meruňku druhým rokem

Ve třetím roce je možné vybudovat druhé patro naší meruňky , kdy si vybereme jednu z korunních vedlejších větví, která vyrostla na naší hlavní, už zkrácené větvi. V prvním roce letorosty vyrůstají a současně se na. Uděláme to zpravidla již v druhé polovině května, případně i později. Druhé patro meruňky budujeme v dalším – již třetím roce.


Znovu si vybereme z vedlejších větví tu hlavní a opakujeme tentýž způsob. Rok po výsadbě bychom měli provádět řez ještě před rašením pupenů, kdy necháme střední výhon a 3-výhony postranní. V druhém roce – opět . Druhý rok po výsadbě – z postranních větví si zvolte kosterní – hlavní větve. Ty zkraťte o polovinu. Tento řez provádíme v předjaří, před rašením . Krátké a tenké výhony ponecháme nebo přiměřeně . Takže řez a střih je nutný a doporučuje se v době nástupu květu a nebo jako většina peckovin po odplození, zpravidla druhá polovina léta nejpoději do poloviny . Ukázka jarního řezu meruňky od výsadby do plné plodnosti stromů.


Poznámka: mám hodně dotazů jak provádět. Mnozí zahrádkáři si nevědí rady s řezem slivoní, třešní, broskvoní a meruněk. Technika řezu se liší v závislosti na druhu a pěstebním tvaru stromu. Abyste se dočkali bohaté úrody, je nutné provádět řez každý rok.


Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli meruňky rodí pouze na jednoletém dřevě, tak. Stromy se stříhají buď jako volně rostoucí koruna s centrálním výhonem nebo jako. Nejkvalitnější plody jsou ovšem - jako u všech ovocných druhů - obvykle na . A kolik a jak ostříhat. Vcelku souhlas, ale ne o tolik, tak o polovinu, je to už druhým rokem. Zde se můžete podívat, jak ostříhat maliny, aby v příštím roce hodně rodily: řez . Zdroj: diskuze Stříhaní řez broskve a meruňky.


Meruňky patří k nejoblíbenějším ovocným stromům. Druhým důvodem je estetické hledisko. Přečtěte si další postupy, jak provést stříhání ovocných stromů. Jestliže je meruňka již starší a provádíte tak řez již ve třetím nebo čtvrtém roce , pak už odstraňte jenom zahušťující výhony, které brání v růstu . Pokud chceme tedy stříhat mladý roční stromek, máme na mysli stromek starý přibližně rok ,. Proč a kdy řezat stromky meruněk ? Princip výchovného řezu je prakticky u všech druhů stejný. Třešně stříháme poněkud výše nad pupenem, protože mají tendenci zasychat a tvořit suché čípky.


Toto udělejte zpravidla již v druhé polovině května, případně i později. Druhý rok seřízneme vedoucí výhon na 6-pupenů a boční na 2-pupeny. K ohýbání jsou nejvhodnější jádroviny než třeba meruňky nebo broskvoně.


Ve druhém roce (opět řežeme později na jaře - nejlépe až v době květu) vyřízneme zahušťující a konkurenční výhony na terminálu i kosterních větvích. Takže ořežte jen suché větve, meruňka zmlazování nesnáší,dostane klejotok a uschne. Jarní řez jednoletého očkovance (špičáku) v prvním roce „na korunku“ A).


Stromek druhým rokem se správně založenou korunkou (odřezávané výhony jsou označeny čárkovaně). Letní řez pak provádíme .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky