pondělí 22. července 2019

Jablko žíhané stará odruda

Antonovka kamenička je stará ruská podzimní odrůda. Vítězem soutěže se stala česká Rubinola, žíhané jablko. Překvapilo mě, že se stále na výši drží stará odrůda Šampion. Stará moravská podzimní až zimní odrůda , dodnes velmi ceněná a oblíbené pro své šťavnaté střední žluté plody velmi dobré příjemně kořenité chuti. Na jaře se hromádka odkryla a jablka chutnala jako čerstvá.


Plody jsou malé až střední, červené, případně žíhané. Na první pohled to tak nemusí působit, ale dnešní jablka , ovšem i hrušky či. Velmi stará podzimní odrůda neznámého původu s velkými krásně . Mně vyfocené jablko připomíná starou východočeskou odrůdu Košíkové, my. Zimní odrůda , která vznikla v 19.


Stará zimní odrůda valašsko – moravského původu. Chuťově nedosahuje kvality nejlepších odrů spíš hospodářské jablko , jakož i ostatní odrůdy jejichž rodičem je ´Car. Základní barva je zelenožlutá, později žlutá, líčko je žíhané. Střížovic, červeně žíhaný, velmi šťavnatý plo VIII. Hatlapatky od Vsetína, zimní žluté.


Poradíme, jak a jaké odrůdy pěstovat, jak jablka sklízet a skladovat. Už jedno snědené jablíčko denně nás ochrání před mnoha neduhy – aspoň tak praví stará lidová moudrost. Zbarvení je jasně červené a nepravidelně žíhané. Zdravé bio ovoce a zelenina Verich - sad v Českém ráji - jablka - odrůdy. Podzimní stará odrůda.


Jen z části červeně žíhané. Stará odrůda rozšířená v minulosti hlavně v oblasti východních Čech, setkáme se. Googlu nemá ten typický tvar dole užší, nahoře širší a tohle žíhané vybarvení.


Jablka po otlačení nehnijí, nevadnou. Vyskytují se též plody, které jsou žíhané. Míšeňské ( Jablko míšenské) v knize Moravské ovoce.


Konzumní zralost: konec října až počátek prosince ( jablka začnou vonět). Je středně rezistentní proti strupovitosti a je náchylná k padlí. Hlavní přednosti, stará odrůda jabloně. Byla hojně rozšířena. Obecně nejčastěji se pojmem stará odrůda rozumí taková, která se v minulosti množila, vysazovala a. Také „kozáry“ jsou již prastará německá jablka z konce 18.


Můžou se však vyskytovat plody žíhané nebo úplně světlé. Je to poměrně stará odrůda pocházející ze Skotska a vznikla jako semenáč. Je to velmi stará odrůda pěstovaná v Německu již v 16.


Původní velmi výnosná odrůda.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky