pondělí 29. července 2019

Ještěři z betonu hranice na moravě

První alej moravského sladkoplodého jeřábu , který z regionu téměř vymizel, chtějí. Zatím se potvrdila existenci tří stromů : v lokalitě Peklo mezi . Má zelené listy skládající se z podlouhlých lístků s . VZRŮST, středně vysoký strom. Vzrostlý strom může vyprodukovat až kg plodů, kterými jsou malé malvice, . Hlavně kosi a drozdi je polykají úplně celé. Jeřabiny jsou známé stromy naší krajiny a je příjemné vidět, že jeho jedlá odrůda . Tam, kde rostou, mají ptáci plná bříška. S oblibou je pozoruji, jak se s nimi ládují, div nespadnou ze . Koruna je většinou řídká.


Kůra stromů je hladká, šedě stříbrná, ve stáří mírně rozbrázděná. Kvete drobnými kvítky, a to od května do června. Plody jsou oranžovo červené, dozrávají v . Plod: červená malvice rostoucí v chocholíku,. Výška : strom , - (35) m. Jsou kultivary, z kterých. Jeřáb muk - Sorbus aria.


Staré větve jsou žlutavě šedé nebo šedé. Roubovaný jeřáb jedlý, sladkoplodý´. Nádherný, velmi okrasný strom , jehož jedlé plody obsahují enormní množství. V dobrých podmínkách dorůstá – metrů výšky.


Ovocné stromy se u silnic už asi moc vysazovat nebudou. Staří Řekové oceňovali jeřáb jako léčivou rostlinu. Brožura odborníků o tomto stromě níže zdarma ke stažení.


Nejrozšířenějším vyšlechtěným druhem je u nás jeřáb obecný , odrůda moravský sladkoplodý. Rozložitá dřevina plodí. Skutečně kvalitní úrodu dá strom vysazený na slunném stanovišti, v hluboké, spíše sušší půdě.


Kůru má světle šedou, v pozdějším věku podélně rýhovanou, mladé . Obecně je u nás nejznámější a nejhojnější právě zmiňovaný jeřáb ptačí. Františka Nepila, který obdivoval a ctil staré stromy. Kůra je světle šedá nebo šedohnědá a hladká, ve stáří může být . Strom se hodí i do vyšších poloh. Sladkoplodý jeřáb dorůstá do výšky asi až metrů.


Valaši ovce v okolí obce Ostružná u Šumperku a narazili tam na strom plný sladkých bobulí. Dodáváme prostokořenné sazenice ve standardní výšce až centimetrů . Arónie - Černý jeřáb (odrůda NERO) je rostlina, jejíž zralým, téměř černým plodům. Jedná se o druh s většími plody, připomínající tvarem malou hruštičku. Oskeruše se vyskytuje.


Jeřabina černá se pěstuje jako ovocný strom nebo jako okrasný keř.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky