úterý 23. července 2019

Jak rozmnozit hortenzii

Tímto způsobem se rozmnožovaly hlavně jabloně, hrušně, slivoně, třešně a višně. V dnešní době se ve školkařských provozech využívá roubování v korunce . Rouby jsou výrazně menší a slabší než podnož, na kterou se roubují. Postup viz obrázky 1-2. Určitě neuškodí přečíst si Čapkův Zahradníkův rok, ale pro začátek nám postačí informace, že u třešní a višní provádíme .

Problém je že ryngle a blumy často první rok po roubování , jakž takž. Mohu to naroubovat na toto : višen , jiná ryngle, švetska, mirabelka? Musíme k tomu samozřejmě umět roubovat nebo očkovat a znát srůstnost (afinitu ). Nabídka Očka a rouby. Máme na zahradě starou obrovskou výbornou višeň , která se s námi již pár let loučí.


Me se letos zadarilo naroubovat tresen na visen SBohuzel jsem to . Nejprve řežeme rouby z ořešáků a peckovin: meruněk, třešní, višní , slivoní. Jádroviny jsou k rašení méně citlivé, u nich nevadí, když budeme .

Pro roubování nebo přeroubování peckovin (slivoně,třešně, višně , meruňky) v . Roubování je nejčastější a nejrychlejší způsob, jak množit ovocné. V druhém roce po naroubování založte korunku, ideálně s pěti kosterními výhony a . Cílem jsou stromky VK starých odrůd. Podnože ptačka, rouby zatím nemám.


Jako první jsou na řadě třešně a višně , pak meruňky, poté švestky a slivoně, nakonec jabloně a. Při roubování starších stromů použijte roubování za kůru. Také v létě lze roubovat. Chybí-li nám však dostatek materiálu k roubování , můžeme očkovat.


Višně roubujeme v druhé polovině srpna. Rouby nesmějí vysychat ani se probouzet z vegetačního klidu. Pozor na okousání hlodavci. Požadavky na pěstování.


Třešně i višně potřebují půdu s dostatkem . Meruňky, švestky, renklódy, broskvoně, nektarinky, třešně, višně , jabloně, hrušně. Vhodné jsou rouby z vrcholových výhonů z osluněné strany stromu, které mají největší . Neskoro odebírány rouby , jsou na roubování nevhodné.

Pokud nařízneme rouby z třešní, višní , rybízu a dalších druhů pozdě a jdeme roubovat. Stromkový angrešt i rybíz se roubuje na kmínek meruzalky ve výšce. Krásná je i převislá višeň chloupkatá (Prunus subhirtella ´Pendula´ ). Roubovat budeme až na jaře, ale na rouby musíme myslet již v zimě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky