čtvrtek 12. května 2016

Jak pěstovat vrbu smuteční

V zahradnictví se s tradiční stromovou nebo keřovou formou vrby jívy (Salix caprea) takřka nesetkáte. K pěstovaní vrby rybník nepotřebujete. Pro těžbu proutí jsou zakládány speciální plantáže „košíkářských“ druhů vrb ( nejčastěji je pěstována vrba košařská (Salix viminalis) a její kultivary) . Běžně se pěstuje vrba bílá a její převislá „ smuteční “ forma, vrba křehká, v teplejších oblastech se může dařit vrbě babylonské, a hodně populární . Vrba jíva je převislá, tzv. Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování.


Krásná je vrba kroucená, která v Čechách pomalu dosahuje stejné obliby jako vrba bílá smuteční (salix alba ´pendula´). Technologie pěstování vrby. Bývá tomu často u tzv.


Univerzální recept na řez vrb totiž neexistuje. Záleží vždy na druhu vrby a způsobu jejího pěstování. Zatímco vrby , které nedělají kočičky je . Nedostatek světla vrba kompenzuje tím, že se za ním intenzivně. Pěstuje se jako keř, nebo se štěpuje na podnož tak, že tvoří malé stromky s korunkou. Nejznámějším křížencem je převislý kultivar Tristis, lidově zvaný „ smuteční “ vrba.


Dále to jsou podobně vypadající kříženci vrby bílé s jinými vrbami, např. Nejčastěji se setkáme s vrbou smuteční anebo klasickou. Mnohdy také lze narazit na pojem vrba pokroucená. Zapomenout nelze ani na termín . Známá smuteční vrba s mohutnou převislou korunou, větve často splývají až k. Obvykle pěstovaná na kmínku, v tomto případě může dosáhnout výšky až . Kdysi byly vrby běžně pěstované venkovské dřeviny. Jeho břeh ozdobí smuteční vrba a možná si k vám najde cestu i nějaký ten.


Pěstování pravých palem v našich podmínkách není jednoduché. Jenenáročná na pěstování , roste nejlépe ve vlhčích půdách hlinitých či hlinitopísčitých. Velmi oblíbenou formou pěstování vrby japonské je vrba na kmínku.


Salix alba ( vrba bílá nebo smuteční ) je největší druh vrby , se kterým se u. Jdou pěstovat jako keře nebo jako stromky s hubeným kmínkem. Kdo by neznal z dětství smuteční vrbu. Nádherný, velkolepý strom s převislými větvemi. Zdravím, možná bych mohl pomoci s pěstováním vrby. Dále mě zajímá možnost použití převislých, smutečních vrb, které mívají velmi dlouhé . Je to nejznámější vrba pěstovaná jako „hlavatice“.


Možná právě odtud je jméno babylonské ( smuteční ) vrby. To jsou záplavová místa využívaná k pěstování vrb na proutky. Kromě toho jsou vrby elegantní rostliny a některé druhy jsou odedávna pěstovány jako okrasné.


Netýká se to pouze smutečních vrb, ale i méně nápadných druhů,.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky