úterý 28. listopadu 2017

Jak na podzim stříhat růže pnouci

Růže se stříhají poprvé na podzim. Bohaté keře růží , stromky, pnoucí i skalkové růže vyzdobí během roku nejednu zahradu či skalku. Ještě před sázením růží , které je nejlepší provádět v bezlistém stavu buď na podzim nebo včas na jaře, asi o třetinu zkrátíme kořeny. Chcete-li, aby vám vaše růže dělaly radost, potřebují patřičnou péči.


Nezbytností je pravidelné řezání.

Kdy řezat růže a jak to udělat správně? Ať už pěstujete růže popínavé, keřové či stromkové, všechny budou s. Březen je ideálním měsícem pro stříhání růží a růžových keřů. Při řezu na podzim jde spíše o stříhání mrtvých květů a nejslabších větviček. U pnoucích růží dělají nezkušení pěstitelé nejvíce chyb, někdy dokonce považují.


Tento zásah můžeme ještě využít tak, že jej uděláme již na podzim , položené . Nové růže vysazujeme na záhon na podzim , a proto je nutný podzimní řez.

Nadzemní části po podzimní výsadbě se seříznou u velkokvětých a mnohokvětých . Revize Keře růží po odkrytí prohlédneme. Než začneme stříhat , jednotlivé kroky si . Stříhala jsem jí po odkvětu na ježka ale ona stihla ještě do zimy znovu obrůst. Pokud ano, mám tak učinit letos na podzim , nebo příští rok na jaře? Pnoucí růže se moc nestříhají, odstraňují se jen suché a přestárlé výhony.


Máme na zahraně letité, několik let vůbec nestříhané pnoucí růže -řídké dlouhé šlahouny. Prosím o radu jak hluboce tyto růže sestříhat a kdy? Sadové a pnoucí růže také upravíme mírným zkrácením tenkých a křehkých.


Někdy ale v zahradách vidíme, že pěstitelé již na podzim růže. Některé růže se ale stříhají i na podzim. Jakmile na jaře přestanou hrozit nebezpečné jarní mrazíky, můžete už trvale odstranit zimní krytí, odebrat . Také pupeny už musí být narašeny.


Ideální je tedy druhá polovina března. Jednotlivé druhy růží řežte odlišně. Velkokvěté růže sestřihněte na .

Většinu růží ovšem stačí prořezat jen na jaře. Na podzim růže zbytečně neřežeme, pouze odstraníme nevzhledné konce s . Jarní řez je nejdůležitější, růži pak vyraší nové výhony, na nichž může opět vytvářet. Na podzim je možno zkrátit některé výhony, které by (například) ohrozily.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky