pátek 28. září 2018

Jak pecovat o vinnou révu na jare

Sadíme vinnou révu na zahradě. Výsadbu révy vinné na zahradě můžete provádět na jaře či na podzim. Jarní výsadba se provádí od poloviny . Zima je nejvhodnější období pro provádění prořezu a tvarování vinné révy , ovšem tím péče o révu rozhodně nekončí.


V létě je nutné ručně vyštipovat letorosty, . Zejména v letním období se provádí u révy vinné tzv. Jde o ošetřování zelených letorostů a listů a odtud pochází i tento termín. Kalendář pro vinaře - duben, Kalendář pro vinaře - červenec, Vinná réva - množení, Roubování révy vinné - video, Kalendář pro. Jestliže budete vinnou révu sázet na jaře , je nutné ji upravit řezem již před výsadbou. Sazenice je nejvhodnější vysazovat na jaře zhruba od poloviny dubna do poloviny května, ale do výsadby se můžete pustit i na . Vinnou révu je nejvhodnější vysazovat na podzim (konec října, začátek listopadu ), nebo brzy na jaře , hned jak se půda prohřeje (březen–duben).


Krátká ukázka stříhání odrůdy Rulandské šedé ve vinici Karlík, trať Kameny v jihomoravských Šardicích. Každý dobrý vinař ví a zajisté milerád doporučí stříhání hroznového vína neboli vinné révy na jaře. Nejlépe pak v období měsíce února nebo . Na jaře (únor, březen)očistíme kmínky od všeho , co na nich po pošlém roce vyrostlo,provádíme zmlazovací řez, . Réva vinná velmi často v tuhých zimách trpí mrazem. O vinnou révu je třeba se postarat především ještě v předjaří, kdy se provádí.


Péče o vinnou révu se vyplatí. Přišel čas zasadit jarní česnek. Jak stříhat vinnou révu , hlavu, jarní řez na čípek a tažeň. Plán péče: termíny ochranných zásahů a periody ochrany.


Hálčivci, vlnovníkovci. Při jarní výsadbě zalijeme sazenice 10ti litry vody, při podzimní výsadbě nezaléváme. Dnes najdeme ve skleníku keř révy vinné jen ojediněle. Pokud skleník ještě nemáme. Poprvé zavlažujeme na jaře před rašením keřů.


Korunku seřežeme až na jaře. Ke kořenům do jámy přihodíme ornici, kompost nebo hnojivo. Hnůj ke kořenům nikdy nedáváme.


Možná jste se s příchodem letošního jara pevně rozhodli pustit se vážně do pěstování vinné révy. Dát se do toho alespoň trochu ve velkém, . Další speciální péče. Réva je pnoucí rostlina, takže od začátku musíte vyvazovat.


Od jara je třeba vylamovat tzv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky