pondělí 24. září 2018

Jehlicnany sloupoviteho tvaru

Vzpřípeně rostoucí jehličnan sloupovitého tvaru s tmavě modrozelenými jehlicemi. Na půdu nenáročný, optimální jsou suché až mírně vlhké, nepříliš živné. U slabších větví můžete použít i polyetylénovou . Vybrat si můžeme z množství druhů i kultivarů jehličnanů vhodných. Krása, tvar a barevnost jehličí vyniká hlavně v zimě, kdy je ostatní zeleně málo.


Je doporučováno před zimou sloupovité formy svázat pevným provazem. Dřeviny s korunou sloupovitou mají význam především pro vysazování alejí. Trvalost a pravidelnost tvarů jehličnanů i možnost tvarování některých druhů a . Udržuje si úzký, sloupovitý tvar.


Pro hustější vzhled doporučujeme zaštipovat. Fastigiata Blagon je úzce kuželovitě až sloupovitě rostoucí forma oblíbeného jinanu. Jedná se o stálezelený jehličnan krásného tvaru se záclonovitě převislými . Sloupovité kultivary (odrůdy) jsou vyšlechtěny hlavně u jalovců (Juniperus),.


Sloupovitý jehličnan , který pod vahou sněhu ztratil svůj typický tvar a větve se . Mokrým, těžkým sněhem rozkleslé sloupovité jehličnany se na jaře už do původního tvaru samy nevrátí. Musíme je pak trvale stáhnout tenkým drátem. Poutavou hru tvarů vyvolají spolu s dřevinami, které se svými . Ano, takové jsou jehličnany – dřeviny, které jsou důležitou součástí skladby.


Tvar lze ovlivnit zaštipováním mladých, ještě měkkých výhonků – od jara až . Smrk ztepilý sloupovitý (Picea abies Cupressina). Tisy jsou dvoudomé tmavozelené jehličnany sloupovitého rozložitého tvaru až menší stromy - malé ve skalkách, velké v parcích, dekoračně . Nový netradiční stálezelený jehličnan sloupovitého tvaru se žluto-zelenými výhony. Před napadením většího množství sněhu je nutné svázat jehličnany sloupovitého tvaru. Jehličnany jsou vděčnou součástí okrasné zahrady.


Sloupovité či kuželovité jehličnany jsou často oblíbené jako výrazné solitéry. Tis červený vyznačující se svým sloupovitý tvarem je vhodný do všech zahrad. Taxus baccata Fastigiata (Tis červený), stálezelený jehličnan úzkého tvaru.


Nejlépe se vybarvuje na plném slunci . V zahradách mají jehličnany velmi specifické postavení. U nově vysazených jehličnanů a stálezelených za slunného a teplého počasí. U sloupovitých tvarů dřevin je nutné pro správné zachování charakteru růstu . Zlaté jehličnany aneb Žluté konifery k pěstování.


Výběr mezi druhy, kultivary (i tvary ) a odstíny zlaté či žluté barvy jehličnatých stromů a keřů je. Cedrus) vyberete tvary sloupovité , .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky