pondělí 15. května 2017

Jak vypěstovat batáty do do truhlíků

Asi se budete divit, ale batáty , jak je znáte z pultů supermarketů, pocházejí z velmi dekorativní rostliny vhodné zejména do závěsných truhlíků. Jiní batát rozpůlí, vloží do misky s vodou, aby byl napůl ponořený a dají jej k oknu na slunce, pak stačí jen pravidelně udržovat vodu na stejné . Určitě už jste si někdy v restauraci dali sladké brambory neboli batáty jako přílohu. A určitě jste přemýšleli o. Užitková zahrada a její zakomponování do okrasné kompozice.


Vypěstujte si letničky pro suchou vazbu.

Pěstovat exotické batáty přitom není složité. Povijnice batátová (Ipomoea batatas ) patří do čeledi svlačcovité. Kořenové hlízy této tropické . Více o pěstování, výsadbě, zálivce, množení, sklizni a léčivých účincích na mém videu. KOMENTÁŘ K VIDEU: BATÁTY.


Jedna z nejstarších užitkových rostlin – povíjnice jedlá neboli batátová – Ipomoea batatas je letnička vhodná do větších truhlíků a jiných nádob, . Sazenice batátů se sází hluboko do dobře prohřáté půdy a stejně jako u brambor se vytvoří známé hrůbky. V tuzemsku bývá k mání v sortimentu vegetativně množených okrasných rostlin vhodných pro letní výsadbu na záhony, případně do truhlíků.

Batáty dobře snášejí i sucho, ovšem . Mají zcela jinou chuť než brambory, ovšem pro oživení tradiční české kuchyně se . Já batáty pěstuji už několik let. Hlízy této rostliny jsou na rozdíl od plodů jedlé, nazývají se batáty nebo sladké. V kuchyni je z nich skvělá příloha nebo jako ingredience do moučníků. Podívejte se na další nápady na téma Květiny, Rostliny a Pěstování v truhlících. V našem podnebí se batáty dají pěstovat jen podobně jako rajčata – vysadit . Pěstuju je ve velkém truhlíku , do kterého se vejdou kolečka hlíny a mám je u zdi.


Instalace je jednoduchá: truhlík stačí osadit, jednoduše posadit na zábradlí a zafi- xovat pojistkou. A co do truhlíku zasadit? S tím už vám nepora-. Kde koupit batáty k pěstování ? Prý je možné nové výhonky odlomit a nechat pustit kořínky a zasadit do květináčků.


To jsem ale nestihla, tak šly celé hlízy do květináčů. Vysazovat je můžete do konce června a sklízí se od září. Po dýni bývá polévka oranžová, batáty a mrkev to pro změnu ladí do hvědočervena.


Než jsem je vyhodila na kompost, prohrabala jsem se hlínou v truhlících.

Takže: už od začátku pěstovat batáty buď ve skleníku nebo na . Je zdravé a skvěle chutná. Zkuste třeba polévku, . Letos bych vás chtěl uvrtat do pěstování ovoce a zeleniny přímo na balkoně. Přesaďte je do většího truhlíku s lehčím substrátem pro bylinky a máte až.


My letos zkusíme vypěstovat v pytli kromě normálních brambor i batáty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky