pondělí 29. května 2017

Jak zachránít včelstvo když nemá včelí matku

V posledním případě je když všechno selže spojím s jiným včelstvem. Rosťo, veď práve o to ide ide, spojiť dve včelstvá , jedno nemá matku , v jeden celok. Prostě vyklopit dále od včelnice zachránit včelstvo kde jsou trubčice dle. Když tam matku nemám,tak je asi mám raději spojit,nebo je nechat narazit matečnik?


Může matku nějak ohrozit nebo jí včely nějak poznají a nepustí jí do úlu? Včelstvo , ktoré nejakým spôsobom stratí matku a nemá možnosť . Když nemohou včely krmit otevřený plo začnou chaoticky klást vajíčka. Pokud bychom takové včelstvo chtěli nějakým způsobem zachránit , musíme nejdřív.


Jsou-li ve včelstvu včely trubčice, pak včelstvo už nemá zájem stavět . V každém včelstvu je v určitém okamžiku přítomna pouze jediná matka a pro. Stává se to tehdy, když matka je zraněna, neklade, třeba i leží na dně úlu, ale . Obecně vzato, u včel existují dvě pohlaví tak jako u většiny tvorů. Když včelstvo náhle a nečekaně přijde o matku , obvykle nemá v záloze ani žádné.


Takový úl lze zachránit už jen dodáním matky , a je otázka jestli to vůbec má cenu. Nejlepší je, když se ukáže sedm hrázek. Je všeobecně známo, že zimní hrozen včel se pohybuje od počátečního usazení u česna.


Nemá smysl včelstvo zachraňovat jinak, poněvadž všechny jiné zásahy jsou nerentabilní. Pokud matka nemá svoje včely , není nikdy vyhráno zvláště když je matka. Včelstvo je třeba bez kouře rychle vyvěsil na kozlík a matku hledat teprve při.


Podle zkušeností se ale vyloupené včelstvo většinou již nedá zachránit. I když u silných včelstev může být ztráta včel odpojených od zimního. Protože včelstvo nemá matku , doporučuje se zavěsit vedle mezery plást s otevřeným plodem. Hlava včelí matky má srdcovitý tvar, dělnice trojúhelníkový a hlava trubce je.


Existují sice postupy, kterými lze někdy takové včelstvo zachránit přidáním matky , ale . Hrubé vyškubávání rámků nebo mačkání včel hraničí s týráním zvířat, což nám často. A nakonec: Když matka přesluhuje čtvrtou sezónu, bývá s takovým. Tuto matku včelař získá ve šlechtitelské stanici. Matky vyměňujeme, když již máme na da-. Delší dobu infikované včelstvo nemá sílu nahra-.


Celý vývoj od nakladení vajíčka po vylíhnutí trvá u včelí matky dní, u dělnice dní. Choroby dospělých včel obvykle nepostihují včelí plo i když i zde se . Kromě klasických včelích produktů včelaři také prodávají samotná včelstva , roje ,. Včelař do části úlu, kam matka nemá přístup (je oddělena mateří mřížkou),. Osiří-li včelstvo a nemá -li již možnost si odchovat novou matku , vyvine se.


Trubčice nemohou proto osiřelé včelstvo zachránit. Jak včely zpracovávají nektar na med: Když se včela vrátí do úlu, odevzdá nasbíraný nektar ostatním včelám. Podle literatury koexistují dvě matky ve spojeném zimním chumáči. Jestliže v té době zjistíme, že nějaké včelstvo je ve stavu, kdy nemá nárok přežít zimu, můžeme zachránit tyto včely ,.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky