pátek 6. dubna 2018

Jak na rez hrušnovou

Stříhala jsem jí po odkvětu na ježka ale ona stihla ještě do zimy znovu obrůst. Pnoucí růže se moc nestříhají, odstraňují se jen suché a přestárlé výhony. Pokud ano, mám tak učinit letos na podzim , nebo příští rok na jaře? Máme na zahraně letité, několik let vůbec nestříhané pnoucí růže -řídké dlouhé šlahouny.


Prosím o radu jak hluboce tyto růže sestříhat a kdy? Sadové a pnoucí růže také upravíme mírným zkrácením tenkých a křehkých.

Někdy ale v zahradách vidíme, že pěstitelé již na podzim růže. Některé růže se ale stříhají i na podzim. Jakmile na jaře přestanou hrozit nebezpečné jarní mrazíky, můžete už trvale odstranit zimní krytí, odebrat . Také pupeny už musí být narašeny. Ideální je tedy druhá polovina března. Jednotlivé druhy růží řežte odlišně.


Velkokvěté růže sestřihněte na . Většinu růží ovšem stačí prořezat jen na jaře.

Na podzim růže zbytečně neřežeme, pouze odstraníme nevzhledné konce s . Jarní řez je nejdůležitější, růži pak vyraší nové výhony, na nichž může opět vytvářet. Na podzim je možno zkrátit některé výhony, které by (například) ohrozily. U pnoucích růží má být řez mírný, na jaře je dobré občas odstranit nějaký ten . Jarní řez udrží růže v kondici a zaručí bohatou násadu velkých květů. Ani na podzim nesmíte na trávník zapomenout. Popínavky, které kvetou pouze jednou v létě, zastřihujeme až na podzim.


A nově zasazené pnoucí růže zastřižení vůbec nepotřebují. Nedbejte na to, jakým způsobem stříhají růže na podzim vaši sousedé. Nevyžadují, přikrývku nepotřebují sadové růže a pnoucí růže , jsou . Hlavní řez růží je tedy na . A jak správně stříhat keřové růže a popínavé růže ? Na podzim bychom měli všechny růže přihrnout starším proleželým kompostem do výše asi cm.


Bylo tedy nutné je sestříhat, zkrátit jejich šířku, ponechat jen silné výhony pnoucí se blízko zdí. U keřových a pnoucích růží se zasahuje do struktury poměrně hluboko. Jak se zdokonalují čistě okrasné zahrady, objevují se v nich keře a květiny stříhané na kmínek.


Trháme je z keřů šípkových růží , které nám na podzim.

Růže jsou okrasou téměř každé zahrady. Nepatří mezi rostliny, které potřebují mnoho. Je vhodnější řešit stříhání růži na podzim , nebo na jaře. Jak by se měly růže správně stříhat ? Na tyto a mnohé další otázky si postupně odpovíme .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky