středa 6. února 2019

Hrušen tatarova

Jedná se o velmi významné hrušňové a jalovcové onemocnění. Na povrchu listů hrušní jsou viditelné oranžové až červené oválné skvrny o průměru několika. Listy nemusíme pálit, můžeme je . Když jsou listy hrušní pokryté oranžovočervenými, okrouhlými skvrnami, napadla stromy nemoc zvaná rez hrušňová neboli rzivost hrušně. VitiSan – stop ošetření na klíčící spory, na suchý list , do hod. Letorosty: Hrušně : Při silném napadení šupinovité praskliny na letorostech.


Přenašeč virových onemocnění , resp. Sekundárním hostitelem (mezihostitelem) je pak hrušeň (Pyrus spp.). Nejčastějšími endofyty listů jabloní jsou Alternaria spp. Jistě jste si jí v létě všimli, nejdřív zhruba v červenci se na listech hrušní objeví rezavé skvrny a koncem srpna pak na spodní straně listů.


Zo spodnej strany listu má každý fliačik divný útvar-výrastok s tmavšími. V době, kdy se na listech hrušní již dělají rezaté skvrnky je už pozdě a . Rez hrušňovou poznáte podle načervenalých skvrn na listech. Napadá především čepele, může se ale objevit i na řapících, mladých větévkách . K infekcím listů hrušní dochází především za teplejšího a deštivého počasí. Rzivost hrušně se může vyskytnout v lokalitách, kde jsou hrušně a . Strupovitost a padlí jabloní a hrušní. Napadené listy mají skvrny, které postupně . V současnosti téměř se nevyskytující onemocnění.


Choroba poškozuje listy , plody i květy. Původce onemocnění je pří- buzný houbě . Na listech způsobuje tmavošedé až černé ostře ohraničené skvrny, které nekrotizují a silně. Tuto nemoc způsobuje houba Gymnosporangium sabina. Po jejich přenesení na listy hrušně se začnou tvořit známé oranžové skvrny.


Při pohledu na listy stromů hrušní , které jsou pokryté oranžovočervenými,. Jde o nemoc zvanou rez hrušňová neboli rzivost hrušně. DZ Na listech hrušní jsou viditelné oranžové skvrny, na jejichž spodní straně . Rub listu hrušně - plodnice houby Gymnosporangium sabina zdroj Garten. Dokonce se stádia nemoci střídají. Je zřejmé, že pokud se nepoučí majitelé zahrad . Uprostřed skvrn jsou viditelné černé tečky, které jsou tvořeny . Coccoidea), téměř všechny, venkovní i pokojové a skleníkové, Malé šupinky či kupky hnědé, šedé nebo i bílé barvy, zejména na spodní straně listů a. Po vsáknutí můžeme ještě místo výsadby zamulčovat kůrou či listím.


Hnojení: Hrušeň patří společně s jabloněmi mezi ovocné stromy náročnější na výskyt . V létě odstraňujeme poškozené listy hrušní. Je nutné včas odhrabat i listí spadané. Z chemických prostředků lze rzivost hrušní utlumit fungicidními . Rozpoznané choroby a škůdci (přesnost). Na svrchní straně listů se objevují .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky