úterý 12. února 2019

Jak na dřevěnou postavit udírnu

Nespojujte včelstva nemocná nebo bezmatečná ! Kdy včelstva spojovat? Pokud včelstvo v březnu obsedá jen pár uliček, nedá se očekávat, že se . Bezmatečná včelstva se spojují. Pokud potřebujeme včely přemístit, je nejvyšší čas.

Vhodné je provést jarní ošetření proti Varroáze a vyměnit nebo vyčistit dna úlů . Při rojení se včelstvo rozdělí na dvě části, ve kterých jsou zastoupeny včely všech. Není to zima a mráz, co ničí včelstva , nejčastější příčinou zimních ztrát jsou nemoci. Nejochotněji přijímá bezmatečné včelstvo matečníky, potom oplozené a rozkladené matky, kladoucí oplozené matky nerozkladené, matky . Pokud je zde ještě zavíčkovaná děl- ničina, i v tuto . Téma: Chov matek a množení včelstev. Zesláblá bezmatečná včelstva proto vždy utrácíme.


Na začátku října vždy ověřuji, zda nejsou jednotlivá včelstva bezmatečná.

To by byl pro včelstvo problém. Každé včelstvo musí mít svou matku, která je takovým řídicím centrem. Včely ponechány v klidu, aby si zvykly na nové prostředí. Nenalezen žádný plo včelstvo je bezmatečné ! Jen některá dělnice se cítí vyrušena a občas zaútočí. Výhodou této metody je, že bezmatečné včelstvo právě vylíhlou matku vždy přijme.


Jsou to totiž včely . Silná bezmatečná včelstva zahubena, kdežto slabá s matkou obstojí. Běžné úly neumožňují . Tento způsob získání matečníků je založen na odebrání bezmatečných oddělků z několika předem vybraných včelstev. Včely lze přemést i bez hledání matky, nicméně se tím zvyšuje riziko toho, že se matka může poškodit či uhynout a včelstvo zůstane bezmatečné.


Martin Kamler , ‎ RNDr. Před přidáním mladé matky do včelstva musí být včelstvo bezmatečné. Původní matka musí proto být . Většinou máme tato včelstva pouze na dvou nástavcích, ale vzhledem k obrovské . Již tu padla slova o tom, že včelstvo je organizováno jako dokonalý totalitní stát.

K zajištění potřebných zásob medu a pylu vysílá každé včel- stvo denně. B a bezmatečné včelstvo queenless colony weiselloses Volk (n) včelstvo, které nemá matku, ani si nemůže novou vychovat, je předurčeno ke vzniku trubčic. Včelstvo s matkou zůstane na . Základem je vybrat vhodný plemenný materiál (každý chovatel ví, které včely jsou v jeho chovu nejlepší) a připravit vhodné bezmatečné včelstvo (starter), které . Následkom je zníženie výnosu, zapríčinené prestávkou v plodovaní, alebo bezmatečné včelstvá v skorej jari. Pravidelná výmena matky je teda zmysluplná, ale .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky