čtvrtek 6. října 2016

Jabloň napadení listu

Po zaschnutí vrcholových částí výhonů mohou z nižších pupenů prorůstat . V důsledku tvorby znekrotizovaného pletiva se listová plocha nevyvíjí rovnoměrně, napadené listy tak mohou být i různě zkrabacené. Strupovité skvrny se mohou . Je to velmi častá choroba jabloní. Padlí prakticky nenapadá plody a když už jsou plody napadené způsobuje jim spíš estetické poškození - rzivost slupky.

Při dlouhodobějším zanedbání ochrany dochází k tvorbě malých listů , redukci . Housenky síťkují listy a jejich poškozené části kornoutovitě svinují. Tento příspěvek (zjistit adresu). Dobrý den, letos se nám na jabloňce Melodii vyřádli snad . Napadené listy jabloně. Rozeznáme jí podle toho, že tvoří sazovité skvrny, které deformují . Poznáte ji podle velkých šedočerných skvrn, silně napadené listy dokonce opadávají.


Na podzim odebereme napadené listy (popř. brzy zjara) a přes zimu je uchováme na chráněném místě na zemi (bez plevelného pokryvu) v podmínkách.

ZB Původce přezimuje v opadlých napadených listech nebo na větvích. Mšice sají na spodní straně listů na výhoncích. Houba má podobnýživotnícyklus jako původ- ce strupovitosti jabloně a vyžaduje i. Pokud napadené listy alespoň zčásti vydrží na stromech až do podzi- mu, . Na listech , letorostech a květech se vytvářejí bělavé moučnaté povlaky.


Hospodářsky významný škůdce jabloní. Zelené larvy i dospělci na rubu listů - kolonie. Na čepelích listů vznikají z obou stran sazovité skvrny různých velikostí. Postižená místa nekrotizují a silně napadené listy opadávají.


Choroba poškozuje listy , plody i květy. Opadávají i silněji napadené. Slovenský název ‎: ‎Chrastavitosť jabĺk Latinský název ‎: ‎Venturia inaequalis Zahradní škůdci na ovocných stromech a jak s nimi bojovat. Jablka a hrušky napadené obalečem jablečným bývají druhotně velmi často.


Obaleč jablečný je jedním z nejvýznamnějších škůdců jabloní. Coccoidea), téměř všechny, venkovní i pokojové a skleníkové, Malé šupinky či kupky hnědé, šedé nebo i bílé barvy, zejména na spodní straně listů a. Na napadených listech se tvoří hnědé až olivově zelené skvrny.

Silně napadené listy opadávají. Plody jsou typicky strupovité, často se deformují . S napadenými plody se setkal asi každý pěstitel, typickým . Také ostatní ochranná opatření jsou podobná jako u jabloně. Takto napadené listy , květy a případně plody předčasně opadávají.


Odpověď: Vaše jabloň je pravděpodobně napadena virovou mozaikou jabloně ( Apple mosaic virus – ApMV). Odrůda Golden Delicious i některé další – například.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky