pondělí 17. října 2016

Jak pěstovat bledule

Vyžeňte zimu a pozvěte na ni předjaří. Třeba se sněženkami a bledulemi , prvními statečnými kráskami, které prorazí zimní zem. Stanovištní nároky pro pěstování bledulí. V přirozeném prostředí rostou bledule výživných čerstvých půdách v lužních lesích, bažinách nebo na . Všichni dobře vědí, že mezi prvními květy v přírodě se objevují sněženky a bledule. Dokážete ale určit, jak je od sebe rozeznat?


I cibulky bledule jarní je možné zakoupit. Pěstování v mokřince. Ještě ve větší míře než pro sněženky je pro bledulky nezbytná vlhká, nejlépe . Můžeme ji zahlédnout dříve než bleduli , která však kvete déle. Stejně jako sněženky lze v zahradnictvích zakoupit i cibulky bledulek a vysadit je na zahradách či balkonech do nádob.


Nejobvyklejší druh je Leucojum vernum – naše domácí bledule jarní. Použití palet na zahradě nejen při pěstování ovoce a zeleniny. Už naše babičky a prababičky pěstovaly bledule a sněženky na zahrádce a není to problém ani teď. Stačí koupit si cibulky šlechtěných kultivarů . Vedle špenátu setého se pěstuje celá řada dalších druhů, které můžeme pěstovat a upravovat podobným způsobem. Ale zase je jen na nás, jak . Bledule letní je poněkud mohutnější než jarní.


Ty jsou štíhlejší než u příbuzného druhu . Jejich pěstování není obtížné, ale dost se liší v nárocích na půdu. Množení semeny, cibulemi. Vhodná pro pěstování na jednom stanovišti bez přesazování. Zároveň ale musíme při pěstování na zahrádkách mít na mysli i jistou nebezpečnost bledulí pro děti nebo domácí zvířata – bledule jsou jedovaté, obsahují, . Také pěstované bledule vyžadují výrazné vlhko Výborné je, že cibulky pěstovaných bledulí jarních se dají koupit v zahradnických prodejnách. Na zahradě lze bledule pěstovat prakticky v jakékoli půdě, pokud není suchá.


Kvete o něco později, duben-květen. Brzy přijde sezóna sněženek a bledulí. Na rozdíl od bledule jarní kvete později, přesto nikoliv až v létě, jak by se mohlo zdát podle druhového jména. V příští sezóně je budeme nabízet od 1. Vykvétá již v polovině jara a někdy kvete až do . Nyní je vhodná doba pro . Pokud ji pěstujete na zahrádce, je třeba se postarat o to, aby nezaschla. Mezi první posly jara na vaší zahradě budou patřit sněhobílé sněženky a bledule.


Později je svými pestrými barvami doplní krokusy. Ty potěší nejen vás, ale i .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky