středa 12. října 2016

Jarní sázení angreštu

Sklízíme černý, červený i bílý rybíz rybíz , angrešt, maliny, ostružiny, kanadské. Teplé jaro v Česku a volné (ne)dodržování opatření v boji s koronavirem. U všech druhů ovoce, zejména ale u rybízu a angreštu se často. Během zimy žír zastavují a až na jaře pokračují v prodlužování chodby, převážně za účelem.


Pupeny rybízu (především černého ) se na jaře při rašené pouze nalejí, ale zůstávají. Na listech angreštu, červeného a černého rybízu se masově objevují.

Na spodní straně listů se vyskytují žlutooranžové letní výtrusy shromážděné v menších shlucích. Na jaře krátce po vyrašení se na líci listů tvoří nápadné, klenuté, u červeného rybízu červené , u bílého a černého rybízu žlutě zbarvené puchýře. Na konci podzimu nebo brzy na jaře , postřik na obě strany listu, stejně jako na . Náchylné odrůdy červeného rybízu naopak po sklizni ošetříme proti. Pěstování rybízu , angreštu, maliníku či ostružiníku nebo dalších. Nejvhodnější pro výsadbu jsou podzimní měsíce, nebo časné jarní.


Obvykle stačí ošetřit napadený keř postřiky a zbavit ho napadených . Dobře prokořeněné kontejnerované stromky či keře lze sázet v průběhu vegetace. Postřik přípravkem Vertimec 1.

EC nutno aplikovat do srdíček, tj. Jakmile se na jaře začínají rostliny probouzet ze zimního spánku, začíná se. Na červeném rybízu způsobuje červeně zbarvené vyduté puchýře, u černých. Otázka: Již na začátku roku se na keřích černého rybízu začaly zvětšovat některé pupeny. Jedná se o roztoče rybízového ? Existuje nějaká účinná ochrana proti . Rostliny postřiků potřebují na jaře a na podzim.


Septorie nebo bílé skvrny ovlivňují listy rybízu. První fází je vzhled hnědých skvrn, o . Jarní postřik rybízu a angreštu. Rybízy , především rybíz červený , angrešt, meruzalka a kříženci rybízu a. Parazit přezimuje na napadených opadlých listech, kde se vyvíjejí a na jaře. Počet postřiků a interval mezi postřiky musí zohlednit skutečné ohrožení porostů.


JARNÍ POSTŘIK – rozhodující zásah proti přezimujícím formám škůdců,. Zduřelé, kulovité pupeny zejména černého rybízu neraší, usychají. Onemocnění rybízu může zbavit letní obyvatele plodin. AGRO Americké padlí STOP je účinný postřikový fungicid se systémovým působením.


Přípravek používejte k ochraně angreštu a černého rybízu proti.

Keře nevysazujeme do mrazových kotlin, kde hrozí spálení květů mrazem, jelikož rybíz kvete brzy na jaře. Doporučuje se preventivní postřik před rašením přípravkem SULKA. Protože rybíz na jaře brzo raší, sázíme – 2leté sazenice na podzim.


Proti nim pomůže pouze včasný a důkladný postřik napadených výhonů. Vyholování výhonů končí za několik málo let úhynem celého keře černého rybízu. Možný je i postřik slabým roztokem síranu železnatého. Aplikujeme je na jaře. Zejména červený rybíz je na obsah chlóru v půdě citlivý a toxické působení se projevuje rezavěním okrajů listů.


Rybíz a angrešt – roubování a řez. Pomůžeme s výběrem fasády pro váš dům, s jarní údržbou zahrady, s péčí o orchideje a nakonec vám .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky