pondělí 13. února 2017

Jak sazet špenátem

Semena špenátu jsou schopná klíčit již při teplotě – stupně Celsia, proto je můžete sít velmi brzy na jaře. Vytváří přízemní růžice listů sytě zelené barvy. Spinacia oleracea) a recepty, co s listovým špenátem dělat v kuchyni. Rozhodnete-li se špenát pěstovat, pak je dobré se nejprve rozhodnout, v jakém období jej chcete sklízet.


Možnosti jsou jarní nebo podzimní . Jak se starat o špenát ? Jaké jsou choroby a škůdci špenátu ? Zasadit ho můžete do květináče a pěstovat v interiéru nebo na parapetu. Na záhonu sázíme špenát do sponu 30xcm. Listy špenátu tvoří bohatý trs, krásnou růžici, kterou postupně utrháváme. Pokud chcete špenát pěstovat doma, musíte mu zajistit dostatek místa. Do jednoho truhlíku se vejde cca větších sazeniček.


Pestovanie zeleniny a ovocia. Výsadba, obrábanie, zber a uskladnenie. Stručný návod jak pěstovat špenát ve skleníku, na balkoně, v truhlíku, na zahradě.


V březnu můžeme čtyřboč pěstovat ve skleníku, fóliovníku či v pařeništi. Vzrostlý špenát čtyřboč (Tetragonia expansa) je . Mladé, čerstvě seřezané listy, mají v zahraničí speciální název „baby leaf“ a na jaře se běžně prodávají v každé prodejně zeleniny už vysazené . Ozimý špenát se nehodí pěstovat v oblastech s dlouhou zimou, na zahradách s těžkou jílovitou půdou a po pozdních košťálovinách a pozdní mrkvi. Pěstování špenátu není vůbec náročné, dá se pěstovat od jara až do. Aplikuje se zapracováním do půdy při její přípravě k setí nebo sázení a při . Schopnost lebedy zahradní (Atriplex Hortensis) šířit se do okolí a rychle kolonizovat nová stanoviště je věru ohromná.


Lebeda jakožto ruderální . Listy i plody se dají zmrazit, plody zavařovat nebo využít na marmelády a džemy. Půda, kde budeme špenát pěstovat, by neměla být příliš kyselá. Mírně kyselé prostředí rostlina zvládne. Ale pozor, nesvědčí jí průvan.


Archiv pro štítek: špenát. Ať se záhon i balkon zelenají salátem, špenátem , mizunou, polníčkem. Zjistíte co kdy vysévat a sázet a jak na to.


V srpnu stihnete ještě na balkon (do polostínu) nebo za okno zasadit i merlík listnatý neboli jahodový špenát. Přibližně za čtyři týdny, kdy budeme sazenice košťálovin sázet na záhony, kompost. Jahodový špenát se dá stejně dobře pěstovat v truhlících na balkoně, v květináčích za oknem i přímo na záhonech v zahradě.


V druhé polovině března můžete sázet odrůdy jarního česneku na záhony vystavené. Máte-li v úmyslu pěstovat špenát před hlavní plodinou jako předplodinu, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky