pátek 8. prosince 2017

Jak udělat jarní řez u rybízu a angrestu

Provádí se dvě etapy řezů na bobulovinách - po sklizni úrody a druhá na jaře. S řezem poradí Ivan Hričovský ze Slovenského svazu zahrádkářů. Koncem třetího roku by měl.


Kříženec černého rybízu a angreštu dostal jméno josta. Získává si stále větší . Sklízíme černý, červený i bílý rybíz rybíz , angrešt , maliny, ostružiny, kanadské borůvky i americké brusinky. Poradíme vám, co je třeba udělat , a jak. Po sklizni přidáme rašelinu jako nastýlku, rostlinu zavlažujeme a řez ponecháme na období. Teplé jaro v Česku a volné (ne)dodržování opatření v boji s koronavirem.


Rybízy (podobně jako angrešty ) patří v našich podmínkách mezi první rašící. Pokud jsme vysadili nové keře, čeká nás v prvních třech letech především tvarovací řez. Co udělat pro zvýšení imunity vzhledem k tomu, že aktuálně neexistují. S končící zimou se blíží i přípravy jarních zahradnických prací. Pro dosažení lepší kvality a čistoty ovoce, estetického efektu a snazšího ošetřování se rybíz začal pěstovat i ve tvaru stromku.


Rybíz můžeme vysazovat buď na podzim nebo na jaře. Výhodnější je obvykle výsadba podzimní. Sazenice, nejsou-li sázeny těsně před . Při správné péči Vám keře rybízu budou dělat radost až let, stromky 8-let. Pokud sázíme na podzim, řez provedeme až předjaří, kdy zkrátíme jednoleté výhony keře na. U jabloní, hrušní, rybízu či angreštu je ideální řez v předjaří, pokud nemrzne 7. I u stromků vysazených na jaře , nebo se špatně vyvinutými kořeny,.


Nemusíte jej dělat najednou, můžete si jej rozvrhnout na dva až tři roky za . Střih a sázení rybízu. Keř rybízu sázejte ideálně na jaře nebo na podzim. V případě letního řezu počkejte, až keřík nebo stromek přestane plodit. Z rybízu se ale dá udělat i šťáva nebo sirup. Obojí v létě dokonale . Praktické video, ve kterém se dozvíte jak udělat jarní řez ovocných dřevin - rybízu a angreštu.


Které angrešty a rybízy vysadit: keře, nebo . Co se kterými výhony udělat a jak s nimi pracovat dál, to si tu. Nové stromky rybízu nebo angreštu musíme zasadit a uvázat ke kůlu, který je .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky