středa 27. července 2016

Jeřáb obecný stáří stromu

Mičurinův mezirodový kříženec jeřábu obecného a hlohu sibiřského z r. Plody jsou jeřabiny granátové barvy, velikosti malých višní, příjemné . Kůra stromů , je hladká, šedě stříbrná, ve stáří mírně rozbrázděná. Mladé větévky jsou plstnaté, starší lysé. Květenství je bílé, latnatě chocholičnaté, složené z .

Je to strom nejen krásný, ale také užitečný. Jeřabiny mohou být sladké. Rychle roste, nemá kvalitní dřevo a nedožívá se většího stáří.


Chutná ptákům, kteří se starají o jeho rozšíření (trusem). Je dekorativním stromem. Užití v gastronomii . VZRŮST, středně vysoký strom.

Tam, kde rostou, mají ptáci plná bříška. Hlavně kosi a drozdi je polykají úplně celé. S oblibou je pozoruji, jak se s nimi ládují, div nespadnou ze . Kvete drobnými kvítky, a to od května do června.


Jeřáb je velice elegantní strom , který nám přináší mnoho užitků. Jsou kultivary, z kterých. Jeřáb obecný Autumn Spire ´Flanrock´ – Skladem - k zakoupení na prodejně nebo přeprava naším autem. Staré větve jsou žlutavě šedé nebo šedé.


Ilja Andrš Jeřáb obecný - Sorbus aucuparia byl kdysi odsouzen do role neužitečné dřeviny. Ovocné stromy se u silnic už asi moc vysazovat nebudou. Staří Řekové oceňovali jeřáb jako léčivou rostlinu.


Nejrozšířenějším vyšlechtěným druhem je u nás jeřáb obecný , odrůda moravský sladkoplodý. Rozložitá dřevina plodí. Skutečně kvalitní úrodu dá strom vysazený na slunném stanovišti, v hluboké, spíše sušší půdě.


Jeřáb obecný je keř nebo častěji středně velký strom , - m vysoký, s kulatou korunou. Kůru má světle šedou, v pozdějším věku podélně rýhovanou, mladé .

Obecně je u nás nejznámější a nejhojnější právě zmiňovaný jeřáb ptačí. Františka Nepila, který obdivoval a ctil staré stromy. Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia) ve výuce biologie na středních školách. Kůra je světle šedá nebo šedohnědá a hladká, ve stáří může být .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky