středa 11. října 2017

Jak pěstovat libeček v zimě doma

Skoro v každé zahradě býval libeček pěstován jako potřebné koření. Karanténa nás uvěznila doma : Co je teď ideální udělat na zahradě a kolem domu? Libeček pěstovaný doma se obvykle pěstuje jako jednoletka.


Velkou výhodou je možné sklízení libečku i přes zimu. V zimě potřebuje mít . V létě jej můžete pěstovat na zahradě, v zimě také doma v květináči, takže ani v tomto období se libečku nemusíte vzdávat.

Jak pěstovat libeček. Listy a oddenky lze také zmrazit. Výhodou je, že pěstovat ho můžete nejen na zahrádce, ale i doma v květináči. Rozmnožování: Mladé rostliny libečku se na jaře v druhém roce života rozdělí. O libečku v květináči jsem nikdy neslyšela, myslím si, že se mu nebude.


Libeček lékařský je velmi oblíbená bylinka, ze které se dají využít semena, listy i kořeny. To však není zdaleka to jediné, co bylinky přes zimu potřebují. Bylinky pěstované přes zimu doma , které zároveň zužitkováváte při vaření, nepřihnojujte.

Na sklonku léta listy začínají žloutnout a usychat, pro podzimní a zimní potřebu si proto natrháme dostatek listů, které můžeme sušit nebo zamrazit, už na konci . Na zimu lze libeček uskladnit několika způsoby. Kdy a jak libeček sklízet. Můžete si je vypěstovat také doma , abyste je měli v kuchyni stále čerstvé při ruce. Jestliže máte libeček doma v květináči, obvykle se pěstuje jako jednoletka. Přes zimu ho umístěte do světlé chladnější místnosti.


Libeček můžete pěstovat dvěma způsoby, a to buď ze sazeniček,. Při pěstování doma , je možné listy sbírat i přes zimu , což určitě oceníte. Nejlepší je proto pěstovat všechny venku na zahradě, mrazuvzdorné nechat přes zimu na místě ( libeček , pažitka, tymián, saturejka, yzop, oregáno atd.) . Nečekejte od takto pěstovaného libečku stejně velké listy a plody jako od libečku pěstovaného venku. Libeček se dá pěstovat na zahrádce i doma v květináči, a protože se.


Během zimy se rostlina zatáhne do země, ale na jaře zase vyžene nové . Petržel a pažitka přežijou zimu tak že uplně zalezou nebo je na podzim ostříháš u zeme a. To znám…chtěla jsem takhle pěstovat libeček. Jenže na zimu se schová pod zem – ani se jí moc nedivím – a v jídlech si. Bez mučení se přiznám, že libečku ještě přicházím na chuť.


Na jaře (koncem února) rostliny ostříháme, aby obrostly novými výhonky,.

Libeček : Rostlina bývala často pěstována v Podkr- konoší, proto je . Teplota: mrazuvzdorná trvalka, ale lze pěstovat přes zimu doma , v chladnější místnosti (- 8°C). Zálivka: úměrná prostředí. Hnojivo: kompost nebo organické . Pažitka, petrželka, libeček , bazalka, tymián, oregano, koriandr, máta,.


Všechny tyto voňavé druhy můžeme pěstovat doma po celý rok. Na podzim vám poradíme, jak rostlinky přesadit domů a jak se o ně v zimě starat. Doma se mi jeho pěstování nepovedlo.


Libeček je vytrvalá bylina, která není náročná na pěstování.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky