čtvrtek 26. října 2017

Jarni řez rybizu

Jak postupovat od prvního roku u rybízu červeného, bílého a…. Jak na jarní řez keřů: hortenzie, komule, vajgélie, magnolie, dřín,. Mimo to, také sklizeň nemusí být zrovna procházkou v růžové zahradě.


Jarni řez rybizu

Provádění řezu u keřové formy rybízu. V prvním roce života. Jaro je obdobím, v němž je zapotřebí vykonat mnohé práce, které zajistí bohatší úrodu. Typická je například prořezávka rybízu. Pro dosažení lepší kvality a čistoty ovoce, estetického efektu a snazšího ošetřování se rybíz začal pěstovat i ve tvaru stromku.


S řezem poradí Ivan Hričovský ze Slovenského svazu zahrádkářů. Koncem třetího roku by měl mít dobře zapěstovaný keř rybízu přibližně patnáct výhonů - pět jednoletých a . Rybíz patří mezi nejčastěji pěstované drobné ovoce na našich zahrádkách. Zvlášť v teplejších oblastech je vhodné jejich řez ukončit nejpozději v únoru. S končící zimou se blíží i přípravy jarních zahradnických prací. V ovocnářské praxi však na větších plochách doporučujeme řez rybízu krátce . Rybíz Jaro za rohem, stále však máme zhruba měsíc, než jaro oficiálně začne.


Jarni řez rybizu

Předjaří je však časem, kdy se stále častěji . Výroba bylinného sirupu za studena aneb Jak zužitkovat první jarní bylinky. Kříženec černého rybízu a angreštu dostal jméno josta. Praktické video, ve kterém se dozvíte jak udělat jarní řez ovocných dřevin - rybízu a . Nejvhodnější pro výsadbu jsou podzimní měsíce, nebo časné jarní. Obzvláště černý rybíz hůře snáší přísušky. Pokud sázíme na podzim, řez provedeme . Keřový nebo stromkový rybíz najdeme snad v každé zahrádce.


Teplé jaro v Česku a volné (ne)dodržování opatření v boji s koronavirem. Střih a sázení rybízu. Keř rybízu sázejte ideálně na jaře nebo na podzim.


V případě letního řezu počkejte, až keřík nebo stromek přestane plodit. Radikální zmlazovací řez keřového rybízu a angreštu. Podzimní výsadby jsou vhodnější, protože pak na jaře rybíz i angrešt brzy raší. Pravidla pro řez bílého, červeného a černého rybízu se v určitých fázích trochu liší. Půdu okolo rybízů je dobré kypřit také na jaře i během léta.


Jarní řez rybízu – ukázka řezu a zajímavosti. Prostokořenné keře černého rybízu zakoupené na jaře nebo na podzim je. V Anglii je v určité množství prováděn letní řez na rybízových keřích s velmi dobrými.


Mulčovací koláč pomůže udržet vlhko. Na rybízy myslete již .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky