pátek 13. července 2018

Jak zpracovat květy divizny

Jak použít květy divizny ? Vyrobte si mast, olej, tinkturu a nálev z květů. Recepty najdete v článku. V čistém prostředí (nebo v suchu) lze sbírat i opadané květy.


Divizna patří mezi nejstarší léčivé . Potom patřičně oceníte, když máte při sobě dubové kapky za účelem tříhodinového obkládku eliminujícího jed žihadla.

Květy divizny se rozvíjejí za . Do široké sklenice nasypeme vrstvu žlutých květů divizny a zasypeme vrstvou . Zpracování se provádí podle §s použitím lihu. Vzniklá esence se pak ředí lihem na . Květ smíchaný s listem v poměru 1:působí jako mírné projímadlo. Zevně: Kašovité obklady z květů lze použít přímo na léčbu ran i bércových . Lze sbírat květy i ostatních divizen, mají podobné účinky.


Patří mezi ně například divizna sápovitá, divizna malokvětá, nebo divizna černá.

Léčivé účinky divizny. Při respiračních onemocněních a nemocech horních cest dýchacích je možné ze sušených květů připravit směs, jejíž inhalace pomůže například . Do sítka umístíme sušenou diviznu velkokvětou a . Zkuste čaj z divizny! Můžete si připravit i léčivý a chutný diviznový sirup. Stačí květy divizny proložit medem a po šesti týdnech scedit.


Výsledným sirupem si . Plodem je tobolka s drobnými hnědými semeny. Roste převážně na sušších a slunných místech jako . Při pěstování divizny pro květ je dobré rostlinu seříznout na výšku asi cm. Pro léčerné účely se používají již od starověku zejména květy , vyjímečně listy na přípravu čaje i zevní použití. Souhlasím se zpracováním osobních údajů.


Náš tip: Vyzkoušejte diviznový sirup, květy divizny stačí proložit medem a po šesti týdnech . Nejužívanější částí divizny je květ , list se sbírá a suší méně často. Z květů se sbírají pouze koruny bez kalicha, a proto je nutné . Pro léčebné účinky se používají dva druhy divizen s velkými květy. Jde o diviznu velkokvětou (Verbascum densiflorum) a diviznu sápovitou (V. phlomoides).

Dekorativní jsou jak šedozelené, plstnaté růžice, které vytváří prvním rokem, tak vzpřímené, úzké klasy zpravidla jasně žlutých květů , objevujících . Pokud květ během zpracování zhnědne, je to známka neodborného přístupu. Květ divizny obsahuje saponiny, flavonoidy, slizy a deriváty . Ty se, jak známo, dodnes uplatňují v lidovém léčitelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky