úterý 24. července 2018

Jarni strihani meruněk

Jarni strihani meruněk

Na jaře (od začátku rašení až do května) je to výchovný řez, kdy odstraňujeme suché, nemocné a poškozené výhony nebo zakládáme korunku či . Abychom ovšem ze stromů získali dostatek kvalitního ovoce, musíme je umět správně ošetřit… Řez u ovocných dřevin obecně provádíme z . Stromky meruněk můžeme pěstovat buď jako volně rostoucí koruny s centrální . Ve skutečnosti je třeba řez správně načasovat, pak . Jak provést jarní řez meruněk ? Jejich plody jsou mimořádně chutné a . Meruňky patří k nejoblíbenějším ovocným stromům. Poznámka: mám hodně dotazů jak provádět. Výklad a řez Jan Urbánek.


Ukázka jarního řezu meruněk u stromů, kde byl předchozí rok proveden Šittův řez. Ukážeme si jak řez provádět, abychom mohli sklízet co nejlepší plody. Většina lidí si myslí, že meruňky se řežou v. První rok po výsadbě – řez meruňky provedeme v předjaří, před rašením pupenů. Jako základ koruny ponechte střední výhon a tři až čtyři . U čtvrtkmenu se odstraňuje terminální výhon, což umožní vytvoření koruny otevřené světlu i vzduchu.


Během jara zkraťte přibližně o polovinu i nové výhony. Instruktáž a soutěž v dlouhém řezu broskvoní. Diskuze o Zahnově řezu u broskvoní (Ing. Martin Nezbeda, doc. Ing. Josef Sus). Pavla Rosiakovástromy řez.


Nejvhodnější doba je brzo na jaře , když už nehrozí větší mrazy a potom po sklizni. V žádném případě se meruňky ani broskve neřežou na podzim, páč rány se . Při stříhání ovocných stromů odstraňujeme také poškozené, nemocné, kř… Subscribe to jarní řez meruněk. Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.


Při jarní výsadbě provedeme základní řez (viz. odstavec Řez), při podzimní výsadbě ponecháme řez až na jaro. U mladých silně rostoucích meruněk v červnu zaštípneme letorosty, které. Takže řez a střih je nutný a doporučuje se v době nástupu květu a nebo jako většina peckovin po odplození, zpravidla druhá polovina léta . Základem je hluboký řez a kalichovitá koruna, do které může slunce.


Jarni strihani meruněk

Proto meruňky nemají terminál nebo musí být nakřivo. Vždy stříháme těsně u . Vhodným termínem pro výchovný řez u meruněk je jaro – období rašení. Nastupuje po období výchovného řezu, při nástupu stromu do plodnosti . Zimní řez lze uskutečnit v lednu u starších stromů a vysokokmenů s výjimkou druhů, které jsou velmi choulostivé na mráz. Například u meruněk , broskvoní či .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky