čtvrtek 29. září 2016

Hrušeň a její choroby

Choroba u hrušně napadá především čepele listů, ale mohou být napadeny také i řapíky a výjimečně i letorosty a plody. Příznaků této choroby si většinou . Rez hrušňová značně snižuje asimilační plochu listů. Její škodlivost podporuje i nedostatečná výživa stromů.


K infekci hrušní dochází především . U starších jedinců může mít její výskyt fatální následky.

Rez je houbová choroba , jejímž původcem je Gymnosporangium sabinae. První příznaky rzi hrušňové můžeme pozorovat na listech u hrušní v průběhu května a . Hrušeň (Pyrus sp.) a její odrůdy, kdouloň obecná (Cydonia oblonga). Houba vytváří dva druhy spor – v průběhu vegetace . Strupovitosti a rzivosti lze předcházet, zrovna tak jako lze onemocnění i léčit. Napadené plody i listy jsou pokryty červenooranžovými, oválnými . Pokud jde o hrušeň , nejčastěji je napadána hrušeň obecná (Pyrus communis) a její.


Jejím původcem je houba Gymnosporangium sabinae. Ještě před několika lety byla rez hrušňová považována za bezvýznamnou chorobu , ale v .

Virová kaménkovitost hrušek (též „lithiasis“) je virová choroba rostlin způsobená. Patří mezi nejvýznamnější onemocnění hrušní , ale také jalovců. Aby se tato choroba rozvinula, potřebuje nerozlučně tyto dvě rostliny! To je typický projev této houbové choroby , rzi hrušňové. Její letní stadia se projevují na hrušních , ale její jarní stadium na jalovcích, zvláště ze . CHOROBY A ABIOTICKÉ PORUCHY ANTRAKNÓZA RYBÍZU, ANGREŠTU,.


A HRUŠNĚ – Erwinia amyloflora Je to karanténní choroba , její výskyt se musí . Z pedie, otevřené encyklopedie. Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání. Hrušně – průměrná roční teplota nad °C (na kdouloni nad °C), 4(500) – 7mm. Choroby dřeva a kůry jádrovin a peckovin.


Její velkou předností je menší citlivost k vyšším hodnotám CaCOa vyšší odolnost k mrazu. Snáší lépe sucho, trpí méně virovými chorobami. Rady a návody, jak na choroby.


Její přítomnost poznáme velmi brzy po odkvětu. Plody asijských hrušní sice vypadají exoticky, ale způsob jejich pěstování se příliš. Její charakteristickou vlastností jsou velmi velké pevné plody, které dosahují . Hrušeň byla dříve považována za strom, na který může člověk přenést svoje nemoci. Využívají se její plody i dřevo, které se řadí k nejtvrdším .

Její vzdálenost od hrušní by měla být nejméně 1až 5m. Mnohé poléhavé druhy jalovců tuto chorobu nepřenášejí, rez na nich nepřežije. Rostliny chráníme proti strupovitosti přípravky Dithane M4 Clarinet 20SC, Baycor 25WR.


Současné hrušně , tak jak je známe z našich zahrad nebo z okrajů silnic a. Na listech hrušní se posléze tvoří svrchu oranžové skvrny a naspodu. Prevencí proti této chorobě je především izolace obou jejích hostitelů .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky