čtvrtek 8. září 2016

Jak pěstovat vilec pnoucí

Popínavý vilec ozdobí altán Popínavý vilec ozdobí altán, vilec , pnoucí rostliny,. Vilec je víceletá rostlina, ale v našich podmínkách se pěstuje jako letnička, protože není mrazuvzdorný. Jako víceletou rostlinu jej můžeme pěstovat jen v zimních . Liána z tropických oblastí Mexika bývá k vidění v botanických zahradách, jinak se u nás pěstuje jako letnička. Vilec patří mezi nejkrásnější pnoucí rostliny. Jeho původ bychom našli v tropických oblastech Ameriky, odkud je známo asi devět druhů jak . Rostlina je ideální k pnutí po pergolách, plotech nebo stěnách.


Dobře se přichytí i na hrubé omítce. Nejedná se o mrazuvzdornou rostlinu, u nás se pěstuje pouze . V našich podmínkách ji pěstujeme jako letničku, ale ve své domovině (jižní Amerika, Mexiko) je dlouholetou rostlinou dosahující až metrů výšky. Vilec neboli kobea (latinsky Cobaea) je pojmenován podle španělského. Lichořeřišnice se pěstuje hlavně pro okrasu, jako rostlinné . Vilec šplhavý je popínavou letničkou vyznačující se hrozny modrých květů. Vilec se pěstuje na pergolách, plotech či stěnách, kde se může dobře pnout.


Výhodou pěstování této rostliny nejsou pouze atraktivní květy, ale především vysoká odolnost napadení škůdci. Pnoucí letnička – liána s úponky, která kvete zvonkovitými květy zpočátku zelenavými, později. Svědčí jí humózní půda. U nás je tato původně víceletá pnoucí rostlina pěstována jako letnička, protože její přezimování se nedaří. Kvete od července do prvních mrazů.


Tato letnička se hodí i do skalky či na balkón. Pokud je pěstována ve skleníku, kvete po celý rok. Rostliny vysazujeme k plotům, do propustné půdy, dobře zásobené živinami, na slunné stanoviště.


Během vegetace kobeu několikrát . Je popínavý keř ,který se u nás nejčastěji pěstuje jako letnička. Zvonkovité květy jsou zelenavé později se mění do fialové. Rychle rostoucí pro atraktivní . Uveďme ty nejznámější zástupce: břečťan (Hedera), pnoucí hortenzie ( Hydrangea fazol šarlatový (Phaseolus coccineus) nebo vilec (Cobea). Můžete je pěstovat u drátěných či laťkových plotů, nebo si pro jejich oporu musíte. Jednoleté popínavé rostliny se docela přirozeně pnou nejen po konstrukci,.


Vilec (Cobea scandens) je popínavá rostlina z mexických hor, . Velmi oblíbené jsou nejen pnoucí letničky, ale především trvalky, které nás. Ze škůdců napadají vilec během vegetačního mšice, molice, červci. Asarina pnoucí , směs.


Nová a stále více oblíbená pnoucí rostlina vhodná k pěstování na opoře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky